Diari digital d'Andorra Bondia
El passaport més segur del món
El passaport més segur del món

El passaport més segur del món


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El Govern expedeix des d’ahir el nou passaport biomètric de tercera generació. El document inclou més mesures de seguretat amb l’adopció del sistema SAC (Supplemental Access Control). Així, en la pàgina de dades personals s’hi incorpora una impressió amb tecnologia làser i color sobre una base de policarbonat que permet la gravació de la fotografia en color. La secretària d’Estat de Justícia i Interior, Ester Molné, va destacar que això garanteix una millor conservació del document i fa que sigui molt difícil de falsificar. A banda, també s’hi incorpora un xip i la pàgina es divideix en dues zones, una d’inspecció visual i l’altra de lectura automàtica. Davant de tot plegat, la directora comercial de la zona Europa de l’empresa Oberthur Technologies –que ha participat en el projecte–, Véronique Ménard, va remarcar que “avui Andorra disposa del passaport més segur del món”.
Ménard va destacar que gràcies a la tecnologia làser el nou passaport no es podrà duplicar, un fet que dona al Principat una seguretat “completa i perfecta”, ja que el document és “infalsificable”. La representant de l’empresa que ha encapçalat el projecte va assegurar que a hores d’ara Andorra és l’únic país que disposa d’aquest passaport d’alt nivell, encara que està en tràmit de difusió en altres estats. Per això Molné va afirmar que el Principat és pioner en la seva implantació. La secretària d’Estat de Justícia i Interior va remarcar que les mesures de seguretat d’aquests documents estan en evolució constant arran dels “fenòmens de delinqüència transnacional i de terrorisme” i va afirmar que “per això és important que estiguem al dia en aquesta matèria”. En aquest sentit va recordar que el gener del 2015 va entrar en vigor per als estats de la Unió Europea (UE) la necessitat d’introduir més mesures de seguretat al xip dels passaports. Tot i que Andorra no forma part de la UE i no havia d’adoptar aquests canvis, Molné va indicar que és positiu unificar amb els països de l’entorn les mesures de seguretat en aquest àmbit, perquè pot evitar problemes, ja que a la llarga hi pot haver complicacions per passar les fronteres.
Tot i que ahir es va començar a expedir el passaport biomètric de tercera generació, els actuals continuen estant en vigor. Serà en el moment de renovar-lo que s’entregarà el nou. Molné va exposar que no hi ha data límit per fer el canvi i va assegurar que amb l’antic es podrà viatjar sense problemes. “Es tracta d’anar-nos posant al dia progressivament per no haver de fer un canvi tan brusc”, va dir. 
La secretària d’Estat també va informar que els passaports tindran a partir d’ara dos números diferents. D’una banda, el número de passaport, que permet sortir a l’exterior i que està format per una O majúscula i set xifres. Aquest número experimentarà un canvi cada vegada que s’emeti un duplicat o que es renovi. De l’altra, hi ha el número d’identificació personal, que serà el número de passaport que ha tingut des del principi la persona en qüestió i que s’haurà d’utilitzar per a la resta de tràmits.

El procés
Els ciutadans que hagin de renovar el passaport s’han d’adreçar a l’edifici administratiu del Govern o als comuns amb l’antic. Ara no caldrà portar cap fotografia, ja que s’haurà de fer a les cabines de fotos que s’han ubicat en aquestes institucions. El secretari d’Estat d’Administració Pública, Antoni Rodríguez, va explicar que aquesta és la gran novetat, ja que el software que porten incorporat controla que la fotografia compleixi tots els paràmetres (uns 15 o 20) i al final del procés indica si la imatge és vàlida o no. En aquest darrer cas s’hauria de tornar a repetir. També en el mateix moment es prendran les empremtes.
Rodríguez va informar que ahir a mig matí ja s’havien fet una quinzena de passaports tot i ser el primer dia de funcionament. D’aquesta manera, va exposar que se n’expedeixen entre 5.000 i 6.000 a l’any per renovació, pèrdues o robatoris.
Per donar a conèixer tots aquests canvis a la població, Molné va avançar que el Govern farà una campanya d’infor­mació.

 

S’ofereix l’opció de sol·licitar cita prèvia

El procés per obtenir el passaport és força ràpid, segons va explicar el secretari d’Estat d’Administració Pública, Antoni Rodríguez. Amb tot, pot passar que diversos ciutadans de forma simultània vulguin fer el tràmit, un fet que l’alenteix. Per això des d’ahir es posa a disposició dels administrats la possibilitat de sol·licitar cita prèvia per a la renovació del passaport i també del permís de conduir. Si s’agafa cita prèvia, els ciutadans disposaran del document renovat en un període màxim de 
30 minuts. En el cas que no ho facin, s’hauran d’esperar dues hores o bé hauran de tornar l’endemà. Rodríguez va explicar que ara hi haurà tres mesos de transició. Quan el tràmit es faci al Comú, com que es tracta d’un document que s’expedeix al Govern, s’haurà d’esperar a l’endemà.

passaport biomètric
tercera generació

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte