Diari digital d'Andorra Bondia
Els ministres Xavier Espot i Èric Jover van presentar ahir els dos projectes de llei relatius als infants i adolescents.
Els ministres Xavier Espot i Èric Jover van presentar ahir els dos projectes de llei relatius als infants i adolescents.

El període de detenció governativa de menors podrà ser de 48 hores


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El període de detenció governativa de menors d’edat, actualment fixat en 24 hores, es podrà prorrogar fins a les 48 hores, el mateix temps que en el cas dels adults, en els casos de delictes majors d’homicidi, assassinat, tortura, esclavatge, agressió sexual, tràfic de drogues, abús sexual –si hi ha accés carnal– segrest o tràfic d’infants, entre d’altres.
Així ho preveu el projecte de llei qualificada de la responsabilitat penal de les persones menors d’edat, aprovat per l’executiu, que ahir van presentar els titulars d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, i d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, que també, en els mateixos delictes, preveu la possibilitat de prorrogar tres mesos més el termini de l’internament provisional. Aquesta mesura però, només es podrà aplicar a menors majors de 14 anys i en els casos de delicte major o de dos o més delictes menors.
Quant a la mesura d’internament en règim tancat, es podrà imposar als menors que hagin comès un delicte major, així com a aquells a qui ja s’hagi imposat una altra mesura disciplinària, educativa o de seguretat, amb anterioritat per dos o més delictes menors comesos en els darrers dos anys. En aquest sentit, Espot, que va deixar clar que amb el nou text “no es tracta d’adoptar una política repressiva contra els menors” sinó de donar “una resposta adequada i taxativa” a determinats casos i a la vegada ser “més flexibles” en d’altres, va recordar que amb la legislació vigent és necessari haver comès un delicte major amb una pena de presó superior a vuit anys o ser reincident.
D’altra banda, el text, on s’estableix que la instrucció i l’enjudiciament de persones majors i menors d’edat es fa conjuntament tot i que el batlle podrà formar una peça separada en fase d’instrucció, preveu la possibilitat que els menors es puguin sotmetre a un procediment d’ordenança penal, que fins ara estava restringit als majors d’edat. També estableix que batlles i magistrats que jutgen menors hagin de rebre formació continuada en aquesta matèria, i s’incideix més en el vessant educatiu i socialitzador dels menors, ampliant les opcions de mesures cautelars per a aquest col·lectiu.
En aquest sentit, Espot va precisar que s’inclouen per exemple la justificació de l’assistència al centre educatiu o de formació, o l’exercici d’un treball regular; la presentació a les dependències de la Batllia o qualsevol altra institució; l’obligació de romandre al país; l’obligació de sotmetre’s a determinades mesures mèdiques d’examen; l’abstenció d’entrar en contacte o atansar-se a determinades persones.
El projecte de llei preveu també la creació del registre de processos penals contra persones menors d’edat, que, segons va precisar el titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, només es podrà consultar per part de batlles i magistrats.

Més mesures protectores per a infants i adolescents i nou acolliment especialitzat

El projecte de llei qualificada dels drets dels infants i dels adolescents preveu l’ampliació de les mesures de protecció i crea com a novetat l’acolliment familiar especialitzat o professionalitzat, pensat especialment per a aquells infants i joves que “tinguin més difícil” l’acolliment familiar degut als seus problemes de conducta. Així ho va explicar el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, que va precisar que per a aquest tipus les famílies acollidores rebran una contraprestació econòmica, aspecte que, igual que els requisits de formació necessària per dur a terme l’acolliment, es desenvoluparà per reglament.
Així mateix, el ministre va destacar que, tot i que de forma residual, s’incorpora també l’acolliment residencial de protecció intensiva per a adolescents amb alteracions de conducta recurrents o addiccions i que puguin posar en perill la seva pròpia integritat o la de terceres persones, en referència al centre residencial d’educació intensiva que es preveu posar en funcionament l’any vinent al Solà d’Enclar. A més, va continuar Espot, es preveu també un programa de suport i atenció temporal amb acolliments per periodes curts com poden ser els caps de setmana o les vacances.
D’altra banda, i tal com va recordar el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, el projecte de llei incideix en la protecció contra qualsevol tipus de maltractament amb mesures de prevenció i sensibilització. En aquest sentit, i tal com ja s’havia avançat, es preveu la creació d’un registre de maltractaments així com vies directes per a l’assessorament o denúncia per a tota la ciutadania, a la vegada que s’estableixen mesures per evitar la victimització secundària dels infants i adolescents. Precisament, respecte a aquesta darrera qüestió, Espot va avançar que es posarà a disposició dels menors un “espai neutre” on se’ls pugui prendre declaració, davant de la policia, batlles o tribunals, i confrontar-se, si escau, amb el seu agressor. Pel que fa als casos de desemparament, el projecte de llei qualificada dels drets dels infants i dels adolescents preveu un sistema de protecció mixt. Així es facilita als serveis socials que puguin intervenir de manera puntual, via administrativa, en casos “d’extrema urgència”, sense esperar a la decisió del batlle de menors, mentre que els casos més greus de desprotecció seguiran la via judicial. A més el text estableix uns indicadors objectius per poder delimitar entre situacions de risc i desemparament.
Per la seva part, Jover, que va destacar que per elaborar el text s’ha tingut més en compte el fet que estigués “ben quadrat” amb tots els agents implicats que no pas la rapidesa, va destacar que s’ha assolit un “text transversal i centrat en els infants i adolescents”, que en regula els drets però també els deures, i que fa que “l’administració estigui al servei de l’infant, i no que l’infant estigui al servei de l’administració”.

període
detenció
governativa
menors
48 hores
ser
podrà

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

d’homicidi, assassinat, tortura, esclavatge, agressió sexual, tràfic de drogues, abús sexual –si hi ha accés carnal– segrest o tràfic d’infants ?¿?¿?¿?¿ Algu em pot explicar com per portar droga et poden comparar amb un traficant de nens o un assesi :S mare de deu....

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte