L’elaboració del plec de bases pel concurs de les noves línies de transport públic està a la recta final. Segons va explicar el ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, el Govern està recollint ara informació sobre la maquinària necessària per oferir totes les prestacions que es requeriran així com tancant alguns aspectes “d’ordre jurídic”, una tasca que en 15 dies o tres setmanes es preveu enllestir. Així, va dir que el plec de bases es publicarà a finals d’octubre o principis de novembre. Saboya també va assenyalar que FEDA ha rebut 17 ofertes per la pataforma intermodal de mobilitat i que algunes són generals i d’altres se centren en lots particulars.
El ministre va fer aquestes declaracions en el marc de la XXXI Assemblea Regional Europa de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF), que va arrencar ahir a Andorra i que gira entorn del turisme sostenible. En la seva intervenció va posar en relleu els eixos sobre els quals reposa l’experiència de l’usuari. Aquests fan referència a la mobilitat (com es pot moure el visitant al Principat), l’experiència de reserva dels allotjaments i serveis turístics, i la necessitat d’un sistema de pagaments el més fàcil possible per augmentar la despesa del turista i la introducció d’un programa de fidelització a nivell del país (un element difícil de trobar entre els competidors, va dir).
L’Assemblea Regional Europa de l’APF té per objectiu adoptar una resolució per conscienciar els governs i els parlaments sobre el turisme sostenible. Així ho va anunciar la consellera general i presidenta de la secció andorrana de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia, Patrícia Riberaygua, que també va comentar l’èxit de la reunió andorrana que acull 20 seccions representatives de parlaments nacionals i regionals europeus. El síndic general, Vicenç Mateu, va subratllar la importància que té per a Andorra acollir una trobada d’aquestes característiques, així com la tradició històrica del Principat per mantenir l’equilibri entre França i Espanya.
De la seva banda, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va explicar en el transcurs de la primera sessió que l’objectiu és que les estacions d’esquí siguin el més sostenible possible seguint l’exemple d’Arcalís. Calvó també va fer un repàs de les accions que s’estan fent conjuntament amb França en l’àmbit del medi ambient, l’eficiència energètica i l’economia circular. En les diverses intervencions es va reiterar la necessitat de desestacionalitzar per tal de fer front al canvi climàtic, les experiències per avançar cap al turisme sostenible, el problema del turisme de masses i les concentracions de visitants en uns poc atractius, i l’impacte del turisme en l’accés a l’habitatge per a la població local i el trànsit.
El president del parlament català, a Andorra per demanar “comprensió democràtica”
El president del parlament català, Roger Torrent, va aprofitar la presència a l’APF per mantenir converses bilaterals per “explicar quina és la situació a Catalunya”. És en aquest marc que “demanem comprensió democràtica davant del conflicte que viu el nostre país”. Torrent va assegurar que les institucions catalanes són conscients que els posicionaments sobre una qüestió que ha de decidir la població catalana són “complicats”. Demana, però, una solució democràtica i política al conflicte, i recorda les “mostres” en aquest sentit des d’Andorra i “molts altres Estats”. Així es va referir als valors de “radicalitat democràtica” que “agermanen” els Estats europeus i al “plantejament cada vegada més compartit pels governs europeus”, fins i tot l’espanyol, “que ens diu que això es resoldrà en una taula de negociació i votant”. Torrent també va parlar de la necessitat de treballar conjuntament en l’àmbit turístic.