Diari digital d'Andorra Bondia
 A poc més de quatre mesos d’acabar la legislatura hi ha una trentena de lleis a tràmit al Consell General.
A poc més de quatre mesos d’acabar la legislatura hi ha una trentena de lleis a tràmit al Consell General.

El pressupost i quantes més?


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Un cop aclarit l’escenari electoral, el Consell General disposa  de poc més de quatre mesos –el gener no és un mes hàbil i el cap de Govern va anunciar la voluntat de dissoldre la cambra el febrer– per tirar endavant els textos legislatius que són a tràmit i aquells que, com el projecte de pressupost, encara hi entraran.
Pocs mesos que obligaran a prioritzar lleis i a decidir què és allò que realment cal aprovar i el que caurà amb la fi de la legislatura. Govern i majoria demòcrata ho tenen clar: aprovar el màxim de lleis possible, com a mínim les entrades abans de l’aturada d’estiu, i, sobretot, el paquet de lleis laborals, la reforma de la funció pública i els textos que emanen de compromisos internacionals.
Des dels grups de l’oposició es coincideix bàsicament en dues qüestions. La primera, que cal treballar fins al final de la legislatura, tot i que d’una forma normal sense voler córrer més del compte. En segon lloc, que hauria de ser l’executiu i el grup parlamentari que li dóna suport els que haurien de determinar quins són aquells textos legislatius que voldrien prioritzar.
A partir d’aquí, posicionaments de tots colors. Contundència d’Unió Laurediana-Independents de la Massana, que com va assegurar el conseller general i president del grup mixt, Josep Pintat, “les deixaria totes per la propera legislatura”. I indiferència del Partit Socialdemòcrata ja que, com considera el conseller general Pere López, el que digui l’oposició “no té massa rellevància perquè al final les lleis per sortir endavant necessiten el vot de Demòcrates per Andorra”. Tot i això, López sí va deixar clar que les dues lleis que “més preocupen als socialdemòcrates” i que “centraran” la seva tasca d’oposició són la llei de la funció pública i el paquet de lleis laborals.
Precisament, el president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, considera, igual que la majoria demòcrata, que aquests textos “haurien de ser prioritaris”, si bé va incidir en què, en el cas de la llei de la funció pública, “no compartim com està plantejada”.
Per la seva part, el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, que no troba normal l’“allau de lleis que s’han presentat i que encara es volen presentar”, veu bé que es vulgui prioritzar tot i que avisa que “hi ha mancances de base en alguns textos que difícilment podran millorar per més esmenes que hi fem”. Entre els projectes que serà complicat millorar, Naudi,va posar-hi la llei de seguretat ciutadana i el text de mesures urgents relatives a l’arrendament d’habitatges, que va considerar “de mínims”·.
Per la seva part, la consellera general independent, Sílvia Bonet, considera que sí cladria aprovar la legislació laboral però no així la llei de la funció pública ja que “generarà malestar a tot arreu”. Bonet creu també que hi ha textos que poden semblar poca cosa però que “poden tenir un impacte i una incidència molt important” i que també convindria poder aprovar com per exemple “el projecte de modificació de la Llei de la CASS pel tema de la cotització dels autònoms”.

Situació dels textos
Sigui com sigui, i a l’espera de la trobada que pugui mantenir el cap de Govern amb els presidents dels grups parlamentaris per mirar de consensuar aquells textos que s’haurien d’aprovar abans de la dissolució de la cambra parlamentària, cal veure en quin procés es troben els 22 projectes i les 6 proposicions de llei que hi ha a tràmit parlamentari.
En el cas del paquet de textos laborals –proposició de llei qualificada de relacions laborals, proposició de llei qualificada d’acció sindical i patronal i proposició de llei qualificada de mesures de conflicte col·lectiu–, la comissió legislativa d’Afers Socials té ja força avançat el treball de les més de 200 esmenes que es van presentar al primer text i manté obert el termini per a la presentació d’esmenes als altres dos, si bé es van treballant de forma global.
Per contra, el projecte de llei de la funció pública, l’altre gran text que l’executiu i majoria demòcrata voldrien aprovar, té encara, després de quatre pròrrogues, obert el termini per a la presentació d’esmenes fins al 5 d’ocubre.
Pel que fa a textos que donen compliment als compromisos adoptats amb l’Acord Monetari,  el projecte de llei de modificació de la llei dels serveis de pagament i el diner electrònic, entrada pel procediment d’urgència, tot just ha conclòs el termini per a la presentació d’esmenes, mentre el projecte de llei de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió es podrà esmenar encara fins al 2 d’octubre vinent després d’una nova pròrroga sol·licitada divendres passat des de la majoria demòcrata. En la mateixa situació hi ha el projecte de llei de conglomerats financers.
També el 2 d’octubre, i després de les noves pròrrogues concedides divendres, acaba el termini d’esmenes a les dues modificacions de la llei de la seguretat social –una per la cotització dels autònoms i l’altra pel nou copagament amb el nou model d’accés a la sanitat pública–, al projecte de llei per a la igualtat de tracte i la no discriminació i al projecte de llei de la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell.
Tot i la possibilitat que es puguin sol·licitar noves pròrrogues, aquesta mateixa setmana finalitza el termini per a la presentació d’esmenes al projecte de llei de mesures urgents relatives a l’arrendament d’habitatges, al projecte de llei d’òrgans, cèl·lules, teixits i sang, al text de modificació de la llei qualificada de creació i regulació del pla de pensions de la funció pública, al projecte de llei qualificada de seguretat pública i al projecte de llei d’ocupació.
I a principis del mes vinent, entre l’1 i el 9 d’octubre, s’esgota el termini perquè els parlamentaris presentin esmenes a la proposició de llei qualificada de transparència i accés a la informació, al projecte de llei del cos d’educació, al text de modificació de la llei d’exercici de professions titulades i de col·legis i associacions professionals, al projecte de llei de conservació del medi natural, de la biodiversitat i el paisatge, al projecte de llei qualificada de tècniques de reproducció humana assistida i al projecte de llei de modificació del codi de l’Administració.
D’altra banda, hi ha 6 textos que ja s’estan treballant en comissió i que queda pendent l’informe corresponent perquè es puguin portar al ple. Concretament es tracta del projecte de llei de l’esport, l’informe del qual s’ha d’enllestir abans del 5 de novembre, el projecte del codi de procediment civil i del projecte de llei qualificada de modificació de la llei qualificada de transferències als comuns, l’informe de les quals ha d’estar llest com a molt tard el 22 de novembre, i el text de modificació de la llei de creació de la Cambra de Comerç per al qual la comissió hi pot presentar l’informe fins al 3 de desembre. També aquesta data acaba el termini perquè es tanqui l’informe de la proposició de llei de modificació de la llei de la seguretat social, mentre l’informe de la proposició de llei de modificació de la llei de col·laboració entre l’Administració general i els comuns, i entre els comuns es podrà presentar fins al 18 de desembre.

El pressupost i quantes més?

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte