De les 124 activitats previstes al primer programa estadístic anual, el corresponent a l’exercici 2018, se’n van executar 102, és a dir el 82%, i en van quedar per fer 22, el 18%. Amb aquestes xifres es va assolir el 69% de variables d’acord amb la Classificació d’activitats estadístiques aplicada per la Comissió d’estadística de les Nacions Unides, que preveu diferents àmbits com són el de les estadístiques demogràfiques i socials, les econòmiques, les referents al medi ambient i multiàmbit i les activitats instrumentals, que inclouen aspectes metodològics i qüestions estratègiques.
Així es desprèn de l’informe sobre el grau de compliment dels objectius del Programa estadístic anual corresponent al 2018 que el departament d’Estadística, seguint el que estableix la Llei del Pla d’estadística 2018-2021, ha fet arribar al Consell General.
Del total d’activitats previstes, 86 corresponien al propi departament d’Estadística, que en va tirar endavant 69, és a dir el 80,2%, mentre en va deixar pendents 17, el 19,8%. El Govern, a través dels diferents ministeris, era responsable de 33 activitats estadístiques, de les quals en va executar 28, un 84,9%, i en va deixar de fer 5, el 15,1%, mentre que 5 dels treballs corresponien a parapúbliques o altres organismes com la Caixa Andorra de Seguretat Social (CASS) o la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra (Uifand), i es van executar tots.
Pel que fa als diferents àmbits que preveu la Comissió d’estadística de les Nacions Unides, de les 47 estadístiques demogràfiques i socials previstes se’n van executar 41, el 87,2%, de les econòmiques se’n van tirar endavant 32 dels 40 programes, el 80%, i de les relatives al medi ambient i multiàmbit se’n van fer 19 de les 21 previstes, el 90,5%. Finalment, quant al grup de les activitats instrumentals, es van portar a terme 10 de les 16 activitats incloses al programa anual, el 62,5%.
Entre les estadístiques que van quedar pendents l’exercici 2018, algunes de les quals s’han acabat portant a terme aquest any, destaquen, en l’àmbit demogràfic i social, el registre estadístic de població, les estadístiques de beques i ajudes a l’estudi i de despesa pública en educació, l’estadística del càncer, la de distribució personal de la renda i la d’activitats i produccions culturals.
En l’àmbit econòmic, de les estadístiques previstes van quedar sense executar la relativa a les taules input-output bàsiques, al registre estadístic d’empreses i la de construcció i rehabilitació d’edificis. Tampoc es van portar a terme l’estadística d’ocupació de l’allotjament turístic, la del perfil turístic i la de la despesa turística, així com la relativa al personal del sector públic i l’estadística tributària bàsica.
En el grup de medi ambient i multiàmbit es va deixar de fer l’estadística sobre l’equipament i ús de les TIC en les administracions públiques així com l’enquesta de condicions de vida, mentre que en l’àmbit de les activitats instrumentals, el que té el percentatge més elevat de treballs no executats (37,5%), no es va avançar en l’actualització i manteniment dels sistemes d’informació estadística, en la plataforma d’intel·ligència de dades del Govern, en el quadre de comandament sobre el personal de l’Administració pública ni en la reglamentació referent al deure del secret estadístic. Tampoc es van executar les activitats previstes quant a l’estandardització de la classificació de la despesa i a l’adaptació de la base de dades del departament d’Estadística a la classificació d’activitats estadístiques.