“Amb el nostre màxim respecte, un notable desconeixement de què és en realitat l’acord d’associació.” Amb aquesta contundència es va manifestar ahir el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, i la presidenta suplent, Judith Salazar, amb relació al document sobre les negociacions amb la Unió Europea que la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), la Cambra de Comerç i l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) van lliurar la setmana passada al cap de Govern i al secretari d’Estat d’Afers Europeus.
I és que els socialdemòcrates, sobtats perquè una “entitat de dret públic i que rep una subvenció de diners públics” com la Cambra es dediqui a aquest vessant “més de patronal”, es van mostrar “sorpresos” perquè en l’escrit de les organitzacions empresarials es demani que en l’acord d’associació s’expliciti que “en queda fora la regulació dels drets socials”, fet que evidencia que no es coneix el que és l’acord d’associació.
En aquest sentit, López va voler treure part de responsabilitat a les organitzacions empresarials i va lamentar que des del 2014 “el Govern ha estat incapaç d’explicar què és i què aporta aquest acord” i que “no s’ha volgut o no s’ha sabut fer pedagogia” del mateix ja no només a nivell de l’empresariat o els sindicats, sinó també de la ciutadania. Per això, i tot i reconèixer l’intent de canvi del Govern amb el nou secretari d’Estat d’Afers Europeus, López va considerar “urgent” que comenci a circular a tots els nivells la informació relativa a l’acord perquè tothom “sàpiga els temes de què s’està parlant i els diferents àmbits de la negociació” a efectes de poder “fer les aportacions que consideri” però amb coneixement de causa.
Per la seva part, Salazar va recordar que la lliure circulació de persones porta associada tota una sèrie de prestacions socials que òbviament no es poden desvincular de l’acord. “Per a la UE, és cabdal que hi hagi diàleg social i demana que hi hagi tres interlocutors vàlids com són patronals, sindicats i Estat”, va destacar la presidenta suplent del grup socialdemòcrata, per a qui amb l’acord un dels punts on s’haurà d’avançar és en el reforçament del “paper dels sindicats en aquest país”.
Així mateix, i interpel·lada sobre si la prestació per atur involuntari actual serà acceptable per la Unió Europea, Salazar, que va assegurar que caldrà “fer concessions” i que “si algú va pensar que entrar al mercat únic seria a cost zero, és un error”, va recordar que la UE no diu quin model de prestació cal fer però sí que se n’ha de tenir un i que exigeix també el principi de reciprocitat. En aquest sentit, la consellera general socialdemòcrata va recordar que la prestació actual no és contributiva, que va lligada al concepte de residència i que per tant és difícilment exportable com voldrien alguns països de la UE. Per això, Salazar va tornar a posar sobre la taula la possibilitat que aquesta prestació d’atur passi a ser contributiva, fet que permetria gestionar-la millor si finalment s’acaba establint aquesta reciprocitat.

Satisfacció per l’anunci del Pla contra la drogoadicció

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, va “va-lorar positivament” el canvi d’opinió del ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, amb relació a la pro-blemàtica dels joves amb addiccions, un problema que “tot just fa cinc dies” havia considerat “puntual” i que pel que sembla “ara ja no ho és tant”. 
Així, López, que va celebrar l’anunci del ministre de tornar a reactivar el Pla contra les drogodependències, va recordar que des de la formació socialdemòcrata s’han fet diverses iniciatives amb relació a aquest problema, com ara demandes d’informació o esmenes al projecte de Llei del pressupost per mirar de dotar de més recursos l’atenció a aquests joves amb conductes addictives. “És començar per reconèixer que la problemàtica que hi ha és greu”, va dir López per qui ara cal aportar-hi mesures per solucionar-la.