Diari digital d'Andorra Bondia
El centre sociosanitari El Cedre.
El centre sociosanitari El Cedre.

El PS demana la retirada del decret de nous preus públics dels sociosanitaris


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

El Partit Socialdemòcrata ha demanat la retirada del decret de preus públics dels centres sociosanitaris i que se'n faci un de nou amb preus més adequats. En aquest sentit, s'hi han manifestat la vocal del comitè executiu del partit, Marta Pujol i el mateix president, Pere López. 

Segons Pujol, amb l'excusa d'implantar un nou model que afavoreixi la promoció de l'autonomia personal i la reducció de la medicalització "ha disparat els preus que perjudiquen un segment de la societat que cada vegada és més vulnerable: la gent gran". I és que consideren que els grups que conformen el Govern no han previst alternatives ni els recursos necessaris per fer front al que suposa aquest nou model. 

"Si no tenen un grau molt sever de discapacitat s'ha duplicat el preu del servei", de manera que si fins ara pagaven 780 euros ara hauran d'abonar pràcticament el doble, ha recordat la vocal del PS. I un augment "tan greu no pot ser". En canvi, el que proposen és que cal mantenir els preus i abaratir els dels padrins més dependents.

També critiquen que no s'hagi consultat amb la Federació d'associacions de la gent gran. En relació a això, López ha posat en relleu que aquest decret de preus públics s'ha fet "d'esquenes a la gent gran". Ha denunciat que s'ha fet, a més, sense debat públic i que en el moment d'anunciar els nous preus no va ni comparèixer la ministra d'Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés. Igualment s'ha preguntat si després de dos anys de pandèmia "es aquesta la manera que té el Govern d'agrair-ho amb un increment injust".

Un altre aspecte que fa fer notar és que amb l'increment de preus quedaran afectats els estalvis de les famílies en el present i el futur.

Pel que als ajuts ocasionals als quals es poden acollir aquelles persones que no puguin pagar tot el servei, López ha recordat que les pensions en general "no són prou dignes" i amb el que es percep no es pot pagar els centres sociosanitaris. Per tot plegat, ha assegurat que l'executiu incrementa una manera de fer política "assistencialista" amb la qual no hi estan gens d'acord. Per això proposen un model de societat que garanteixi l'atenció a la gent gran amb preus més assequibles, una atenció més definida i amb recursos suficients.  

La ministra Pallarés fa una crida a la tranquil·litat

Per la seva banda, la ministra d'Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, ha fet una crida a la tranquil·litat per la "situació d'alarmisme" que al seu parer s'ha creat sobre aquesta qüestió, ja que el que s'ha fet és ajustar els preus per ser "més coherents en els costos".

En primer lloc, ha insistit a dir que els usuaris que ja estan als centres sociosanitaris continuaran pagant el mateix que fins ara, tal com fins ara s'havia informat. Les noves tarifes afecten els nous ingressos, que "seran una trentena com a molt fins a finals d'any". En segon lloc, ha remarcat que des del Govern es continuarà ajudant "com fins ara" a aquells padrins que no puguin fer front a la despesa, de manera que "la valoració econòmica continua igual". També seguiran igual les valoracions tècniques, ha remarcat. En aquest sentit, ha emfasitzat que "ningú es quedarà enrere ni s'incrementaran els tràmits" i que "l'afectació per a l'usuari és pràcticament nul·la". I ha afegit que la implementació d'aquests nous preus serà una realitat per a tots els usuaris d'aqui a cinc o set anys. 

Segons la ministra, la implementació del nou model d'atenció centrada en la persona és una millora i es tracta d'un tema que ja s'havia comunicat a la Federació de la gent gran però que amb la pandèmia havia quedat posposat. 

Finalment, el ministre portaveu, Eric Jover, ha reconegut que l'augment de preus públics de les residències és un tema que "genera sensibilitat i ho hem d'explicar més i millor". Ara bé, sobre la reacció del PS ha opinat que com en altres ocasions "no busca ser constructiu, sinó encendre els ànims".

PS
retirada
decret
preus públics
sociosanitaris

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte