Diari digital d'Andorra Bondia
El PS demana un canvi al reglament perquè es puguin constituir nous grups
El PS demana un canvi al reglament perquè es puguin constituir nous grups

El PS demana un canvi al reglament perquè es puguin constituir nous grups


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Els tres consellers generals del Partit Socialdemòcrata presentaran a Sindicatura una petició perquè es modifiqui l’article 24 del reglament de la cambra amb la finalitat de permetre la creació de nous grups parlamentaris, una possibilitat que pels socialdemòcrates seria una bona fórmula per desencallar la  situació actual.
Així ho va explicar ahir la consellera general de la formació, Rosa Gili, que, acompanyada del també conseller Pere López, va comparèixer per posar de manifest el posicionament dels parlamentaris del PS amb relació a la situació del grup mixt, totalment “anòmala”, ja que “tenir 10 dels 28 consellers generals al grup mixt no és normal i suposa una minva dels drets de les minories, tant pel que fa als recursos econòmics com en drets d’intervenció i representació”.
Per això s’ha fet aquesta demanda de modificació del reglament del Consell General, que estableix que els grups parlamentaris es constitueixin durant els primers cinc dies hàbils després de la constitució de la cambra, una petició que “entenem que si es vol es pot fer”, segons va assegurar Gili, que va recordar que, en  altres ocasions, “la junta de presidents ja ha fet modificacions puntuals del reglament”, i es va mostrar convençuda que aquest òrgan “seria suficient” també en aquesta ocasió, de manera que no caldria que se sotmetés el canvi a la votació del ple.
Si la petició no prospera, i a l’espera de rebre la resposta al recurs presentat divendres passat, els consellers generals socialdemòcrates mantindran la seva proposta que la presidència del grup mixt sigui rotatòria i, d’aquesta manera, complir amb els criteris expressats en la nota jurídica dels serveis del Consell General, en el sentit que el grup mixt ha de funcionar amb criteris de representativitat, proporcionalitat, pluralitat i democràcia. 
En el cas que des de Sindicatura s’opti per donar per vàlida la proposta dels cinc parlamentaris d’Unió Laurediana-Ciutadans Compromesos, que tindria també el suport del conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, i de la parlamentària independent, Sílvia Bonet, Gili va avançar que “no tanquem la porta a fer un recurs “on calgui, per defensar els nostres drets i dels votants que ens han donat suport”.
Així mateix, Gili, que va fer un repàs de com havien succeït els fets i va lamentar que des de Sindicatura no s’hagués dit res sobre quantes presidències i vicepresiències de comissió i presència a les delegacions internacionals correponien al nou grup mixt amb el doble de membres, es va mostrar convençuda que si el síndic hagués convocat una reunió amb els deu integrants del grup mixt i tots haguessin expressat els seus posicionaments d’inici, “potser no s’hauria embolicat tant la cosa”. A més, va deixar clar que des del PS “mai s’ha volgut bloquejar res”.

Una legislatura “molt atípica” i “una mica a la italiana”

El conseller general del PS Pere López va aprofitar l’actual situació del grup mixt per fer una crida a la necessitat de “reflexionar sobre quin model de gestió política” es vol realment per al país. I és que el parlamentari, que va qualificar aquesta legislatura de “molt atípica en moltes qüestions”, va recordar que des de l’inici de la legislatura han estat set els consellers generals que han canviat de grup parlamentari o d’agrupació en la qual van concórrer a les eleccions, un fet que fa que “sigui una legislatura una mica a la italiana”, en què el percentatge de parlamentaris que canvia se situa entre el 25% i el 30%. Per aquest motiu, López va instar a “reflexionar sobre el compromís polític de les persones”, i va advertir del risc que aquests comportaments puguin ser premiats.

Reacció del síndic

D’altra banda, i després que des d’UL-CC s’apel·lés també a la intervenció del síndic, Sindicatura va acordar ahir la convocatòria d’una reunió dels deu membres del grup mixt per demà, a dos quarts de deu del matí per, segons s’afirma en la carta enviada als parlamentaris, “procedir a determinar-ne el president i el president suplent i “l’adopció del seu reglament intern”.

PS
canvi
reglament
nous grups
constituir

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte