El Partit Socialdemòcrata (PS) va denunciar ahir la “total inoperància” del Consell Superior de la Justícia (CSJ) a l’hora d’administrar i assignar els recursos, un fet que està provocant un “major col·lapse” i malestar entre els professionals de la justícia. Mostra d’aquesta “improvisació” i “falta de planificació” és el fet que l’estructura es quedi amb tan sols dos batlles d’instrucció quan el sistema en preveu quatre i dos d’instrucció especialitzada. “Malgrat les dotacions pressupostàries, els recursos no estan suficientment distribuïts per suplir aquesta manca de mitjans”, va dir el primer secretari del PS, Gerard Alís. Una situació que té com a darrer afectat la ciutadania, va asseverar.

Pels socialdemòcrates, l’origen de la situació actual (que ha aixecat les crítiques de batlles i advocats) és la conformació del Consell Superior de la Justícia. El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, va exposar que el fet que els membres d’aquest òrgan no tinguin trajectòria judicial ni coneguin el seu funcionament, a banda de la seva adscripció política, fan que prioritzin l’acció polititzada, que no la feina del dia a dia. Això el va portar a dir que la situació actual de “col·lapse i estrès dels professionals pels retards” només té uns responsables, que es diuen Consell Superior de la Justícia i aquells que van nomenar els membres que el conformen.

Davant d’això, el PS va fer una crida a totes les forces polítiques per dur a terme una reforma que permeti despolititzar i professionalitzar el Consell Superior de la Justícia, fent que almenys el 50% dels membres siguin magistrats, preferiblement escollits per la resta de magistrats, tal com va recomanar el Greco (Grup d’Estats contra la corrupció) en el seu darrer informe. Per fer-ho possible, caldrà modificar la Constitució.

Segons el PS, la situació que es viu ara a l’administració de justícia és la “fi d’una etapa que es veia a venir de fa temps” i per això considera que el president del CSJ, Enric Casadevall, hauria de donar explicacions a banda d’escoltar les “veus discordants”.