Al Partit Socialdemòcrata (PS) no li ha agradat ni el fons ni la forma. Així ho va dir ahir el president del PS, Víctor Naudi, amb relació al document que va donar a conèixer dimecres el Govern amb les propostes per a la negociació del pacte d’Estat sobre la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS).

El PS entén que la manera com s’ha procedit “no és la correcta” en un tema que es considera “delicat, prioritari i sensible”. La impressió dels socialdemòcrates és que “se’ns vol com a convidats de pedra en aquesta negociació”, quan el més lògic hauria estat que cada part presentés les seves propostes i s’anés avançant conjuntament.
I analitzant alguns dels punts inclosos al document, el PS deixa clar que “s’allunyen bastant del nostre model” perquè “fa la sensació que l’únic objectiu és aconseguir la sostenibilitat econòmica, però no es parla d’altres temes”. En especial no agrada als socialdemòcrates que es vulgui fer una llei específica cada any que s’inclouria al pressupost de l’Estat sobre el finançament de la CASS, perquè consideren que no és necessari que aquesta “revisió” es faci cada any. Tampoc convenç el PS que les activitats econòmiques de més risc hagin de cotitzar més a la Seguretat Social, “perquè això significaria que el criteri de solidaritat es podria trencar” i perquè s’utilitzen “criteris d’assegurança privada”. “És un element que crea inseguretat i que es contradiu amb l’obertura al capital estranger”, va argumentar el president del PS. En definitiva, els socialdemòcrates consideren que amb les propostes que hi ha sobre la taula es posa en perill “la justícia social i el respecte per l’Estat del benestar”.
El futur de les converses per al pacte d’Estat dependrà del que passi avui a la reunió del Govern i els dos grups parlamentaris. “Ens han de dir si el document està obert a canvis, i si és així continuarem parlant”, va aclarir Naudi.