Diari digital d'Andorra Bondia
El secretari d’organització del PS, Pere Baró, i el president del partit, Pere López, a la roda de premsa d’aquest matí.
El secretari d’organització del PS, Pere Baró, i el president del partit, Pere López, a la roda de premsa d’aquest matí.

El PS dubta de la “voluntat real” del Govern de fer aflorar els pisos buits


Escrit per: 
Eva Arasa Altimira / FOTO: PS

El Partit Socialdemòcrata (PS) està “molt decebut” amb les mesures empreses pel Govern per fer aflorar els pisos buits que s’estima que hi ha al país i que podrien rondar entre els  4.500 i 5.000 segons els càlculs que s’han anat fent amb base a les dades de què disposen els comuns. Els socialdemòcrates insten el Govern a mostrar una “voluntat real” de gravar aquests pisos amb la creació d’un registre de la propietat que  sigui públic, de manera que des dels comuns es pugui verificar quins pisos estan efectivament buits i a partir d’aquí se’ls pugui fer pagar l’impost corresponent. 

El fet que la inscripció al registre de pisos buits depengui a la pràctica de la voluntat dels seus propietaris ha comportat que només se n’hagin declarat 14 fins al 31 de desembre, que era el termini que hi havia per fer-ho. Uns resultats que porten els socialdemòcrates a mostrar-se molt crítics amb les accions del Govern en aquesta matèria. El president del PS, Pere López, ha recordat avui en roda de premsa que la possibilitat de gravar els pisos buits com a mesura per fer-los sortir al mercat de lloguer va ser una proposta de Xavier Espot el març del 2018, quan encara no era cap de Govern i estava al capdavant del ministeri d’Afers Socials. “Han passat quatre anys i hi ha 14 pisos inscrits, això és enriure’s de la gent”, ha assegurat López. 

Per als socialdemòcrates, l’única solució si realment es volen fer aflorar aquests pisos és acabar amb “l’opacitat” que hi ha al voltant de la propietat dels immobles i fer un registre  públic la inscripció al qual sigui obligatòria. En aquest sentit, el secretari d’organització del PS, Pere Baró, ha reivindicat un registre que sigui accessible des de les pàgines webs dels comuns i que permeti verificar si els habitatges estan ocupats o no.

Baró ha aprofitat també per replicar les declaracions de la setmana passada del portaveu del Govern, Eric Jover, que havia titllat les propostes dels socialdemòcrates en matèria d’habitatge de “populistes”.  El socialdemòcrata ha lamentat que no es faci “front comú” en una qüestió que, segons totes les enquestes, és una de les principals preocupacions de la població i ha sentenciat que finalment “això qui ho acaba pagant és la ciutadania”.

L’impost sobre els habitatges buits es començarà a cobrar aquest 2022. El tipus impositiu és de 5,05 euros per metre quadrat de superfície útil i s’aplicarà a tots aquells habitatges buits inscrits al registre corresponent abans del 31 de desembre. No s’entenen com a habitatges buits les segones o terceres residències, el domicili fiscal o social del propietari, els immobles on es realitza una activitat econòmica o aquells pisos que estiguin en venda a través d’una agència immobiliària.

Bones notícies

Pel seu cantó, el president del PS ha volgut destacar que “no tot és negatiu, i és que aquesta setmana hem tingut una bona notícia en matèria d’habitatge com és l’anunci del Comú d’Escaldes-Engordany que està treballant un projecte concret per construir una cinquantena de pisos a un preu assequible”. 

Encara amb relació als pisos buits, Pere López ha aclarit que el PS no només planteja “mesures coercitives” com ara el seu gravamen, sinó que “ja al programa electoral portàvem propostes per afavorir l’increment d’habitatges al mercat de lloguer”. Aquestes mesures passaven per la creació d’una societat pública de gestió d’habitatges buits i de protecció estatal, així com d’un fons públic per a la gestió dels habitatges buits per compte dels propietaris o per a la gestió d’habitatges de titularitat pública.

López evita fer declaracions sobre l’avortament

El president del PS, Pere López, ha evitat fer declaracions sobre el discurs d’Emmanuel Macron davant del Parlament Europeu, en el qual reclamava la inclusió de l’avorament a la Carta europea dels drets fonamentals, per no comprometre el diàleg que el Govern es va mostrar disposat a mantenir amb el conjunt de forces del Consell General amb relació a aquesta qüestió. Un diàleg que el cap de l’Executiu, Xavier Espot, va demanar que es fes “amb discreció” tal com recomanava l’informe jurídic que apuntava que l’avortament podria encabir-se en el marc constitucional. Lluny del to més crític que sol tenir, López ha afirmat que “confiem amb aquest diàleg, se’ns ha obert una via i ens hi volem acollir”. Sobre la discreció exigida, el líder socialdemòcrata ha dit que “ens interessa més avançar que qüestionar la fórmula”.

Partit Socialdemòcrata
PS
Pere López
Pere Baró
Habitatge
pisos buits

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte