Diari digital d'Andorra Bondia
Pere López i Carles Sánchez van argumentar ahir el no a la totalitat dels comptes.
Pere López i Carles Sánchez van argumentar ahir el no a la totalitat dels comptes.

El PS esmena uns comptes que “no responen als problemes ciutadans”


Escrit per: 
M.S. / Foto: PS

El Partit Socialdemòcrata considera que el projecte de pressupost per a l’exercici 2020 que ha presentat el Govern tripartit “no dona resposta a les principals preocupacions i problemes dels ciutadans”, motiu pel qual hi ha presentat una esmena a la totalitat. Així ho van explicar ahir el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, i el conseller general Carles Sánchez, que van confirmar també la presentació d’una esmena a la totalitat al Marc pressupostari de l’Administració general de l’Estat per al temps corresponent al mandat 2020-2023.
López va lamentar que els comptes per a l’any vinent no preveuen partides suficients per fer front a qüestions com l’habitatge, les pensions, els salaris i el transport públic, els temes que el darrer informe de Centre de Recerca Sociològica (CRES) de l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA) situava com “les quatre principals preocupacions dels ciutadans”, com va recordar Sánchez.
En aquest sentit, el parlamentari socialdemòcrata va incidir que els recursos destinats a habitatge, els ajuts directes al lloguer, l’aportació al fons públicoprivat i els destinats a la creació de l’Institut de l’habitatge, representen únicament el 0,46% del total del pressupost, una percentatge ínfim que Sánchez considera que “es podria doblar”. I és que pel conseller general del PS es pot restar despesa d’altres capítols per “doblar els 2 milions d’euros que es destinen actualment a les ajudes al lloguer”. 
En la mateixa línia, Sánchez va destacar que els recursos destinats a les pensions, les de solidaritat en aquest cas, suposen només el 0,59% del pressupost, mentre que els recursos destinats al transport públic, els corresponents a la concessió de les línies, representen el 0,24% del total de la despesa. Així, els recursos destinats a les quatre preocupacions principals dels ciutadans representen únicament l’1,29% del total del pressupost quan es tracta de “qüestions d’emergència social que s’haurien de posar com a objectius i no ho són pas”.
Per tot plegat els socialdemòcrates consideren que cal rebutjar uns comptes que no tenen en compte els ciutadans i que constaten que, “més enllà de bonics discursos, l’habitatge, les pensions, els salaris i el transport no són prioritaris per a aquest Govern tripartit”.
Pel que fa al marc pressupostari per al mandat 2020-2023, López va assegurar amb contundència que es tracta d’uns números que “no s’aguanten” i que “no es poden complir durant la legislatura”. En aquest sentit, López va incidir en les estimacions de creixement econòmic previst, que “sorprèn que siguin tan elevades, per sobre del 3% tots els anys i fins i tot algun gairebé al 3,5%” quan tot apunta a una desacceleració econòmica, i va criticar també que es mantingui la línia de preveure entre 30 i 32 milions d’ingressos procedents dels beneficis d’Andorra Telecom i FEDA però sense tenir en compte per exemple una possible rebaixa dels ingressos per roaming. També en l’àmbit d’ingressos, López va criticar que es mantinguin en 110 milions els procedents del tabac quan la liquidació prevista per aquest any és ja d’un 8% inferior a aquesta xifra.
Quant a les despeses, el president del grup socialdemòcrata va destacar que cal ajustar les financeres davant un presumible augment dels tipus d’interès i va considerar “poc realista” que el capítol de transferències es mantingui gairebé en les mateixes xifres, 212 milions, que es liquidaran aquest exercici.

PS
esmena
comptes
“no responen als problemes ciutadans”

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte