Diari digital d'Andorra Bondia

El PS espera concretar un acord amb els Verds en les dos properes setmanes


Escrit per: 
Redacció

El Partit Socialdemòcrata (PS) i espera concretar en les dues pròximes setmanes un acord programàtic que els permeti presentar-se en coalició amb els Verds a les properes eleccions.

La primera reunió oficial entre les dues parts de cara als comicis va servir per confirmar la bona voluntat per tancar un pacte satisfactori, prenent com a base dos programes que presenten més coincidències que divergències. 
Un cop acabada la trobada, que es va allargar prop de dues hores, el primer secretari del PS, Ferran Goya, va declarar que “podríem anar cap a un acord més ràpid del que prevèiem, vist que hi ha una bona predisposició a treballar plegats per resoldre el que demana la gent”. En aquest sentit, va apuntar que s’ha “posat en marxa un comitè d’enllaç flexible per poder concretar l’acord a finals d’aquest mes”.
De l’altra banda, la presidenta dels Verds, Antònia Escoda, va afirmar que durant la reunió d’ahir hi va haver “bona entesa, ja que estàvem d’acord amb moltes coses”. Després d’analitzar els continguts essencials dels dos programes, Escoda considera que ahir es van “posar els fonaments”, si bé va matisar que de moment “tot queda pendent, ja que el PS ho ha de presentar a l’executiva”. Així mateix, va demanar la màxima celeritat als seus interlocutors, donat que la formació ecosocioalista també hauria de convocar un congrés extraordinari que validés l’acord.
No obstant, la presidenta dels Verds d’Andorra va defensar la possibilitat que els propers comicis es presentin amb dos blocs. Escoda va argumentar que “ens hi aboca la dinàmica dels moviments polítics que hi ha”, i va recordar també que, donat l’actual sistema electoral, han de pactar si volen tenir representativitat al Consell General.
Pel que fa als punts d’unió entre les dues formacions, Goya va assegurar que hi ha coincidències en una “aclaparadora majoria” de qüestions, entre les quals va esmentar la voluntat d’ajudar les pimes, així com “la política fiscal, social, cultural i educativa”. El primer secretari socialdemòcrata va afegir que “quedarien els serrells”, si bé va puntualitzar que “això és important, ja que no es tracta d’arribar a una fusió; no volem absorbir-los ni anul·lar-los”. En aquesta línia, va concloure que en el cas que s’arribi a un pacte seria entre “dues forces que se saben diferents i que es respecten la identitat”.  
Finalment, Goya es va mostrar disposat a reformar l’actual sistema electoral, una de les demandes de la formació ecosocialista. El primer secretari del PS, que aposta per canviar el model d’escrutini i modificar la llei de finançament de partits, va opinar que “ja estem a una distància suficient de l’aprovació de la Constitució per veure si hem de començar a pensar a buscar un altre sistema”.

Comença la negociació amb RD
D’altra banda, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, es va trobar ahir amb el president de Renovació Democràtica (RD), Ricard de Haro, per analitzar les possibilitats d’arribar a un acord de cara a les properes eleccions, i aquesta tarda mateix fixarà una data per començar les negociacions. Sobre aquesta qüestió, De Haro es va mostrar predisposat a asseure’s a parlar, però alhora “escèptic” sobre la possibilitat d’arribar a una entesa, mentre que Goya va declarar-se “optimista” sobre l’opció d’acabar tancant a una coalició amb Renovació Democràtica, el Grup d’Unió Parroquial Independents (GUPI) ‒amb qui va concórrer a les últimes legislatives‒, els Verds i Segle 21.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte