El candidat a cap de Govern del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, es va comprometre ahir, en el míting celebrat a Encamp, a formar un govern paritari amb dones al capdavant de carteres de rellevància en cas de guanyar les eleccions. “S’ha acabat l’època de les dones assegudes al final de la taula de Govern amb petites carteres mentre els homes acumulen tasques i responsabilitats”, va afirmar.
López també va reiterar la ferma voluntat de despenalitzar l’avortament i l’aposta per recuperar la secretaria d’Estat d’Igualtat, eliminada per DA. Així mateix va exposar la intenció d’establir una única tipologia de casament, perquè la gent pugui conviure amb la persona que estima sense haver de mostrar l’orientació sexual o si s’és religiós o no, va dir.
En l’acte, el candidat del PS va retreure a DA que vulgui confondre la ciutadania amb relació a la proposta fiscal socialdemòcrata. En aquest sentit va remarcar que “els impostos a la classe mitjana i a la classe treballadora no s’augmentaran per res”, i va emplaçar DA a “explicar per què creu que les persones que més guanyen han de pagar un 0% quan tots estem pagant un 10%”. A més, va defensar que el PS és l’únic partit que parla dels infants i la gratuïtat de les escoles bressol, va reiterar la voluntat d’aturar el creixement de l’especulació immobiliària i va destacar la necessitat d’un canvi polític “per recuperar els drets laborals que DA ha escombrat”. Precisament, López va fer referència a l’enquesta del diari ElNacional, que assenyala que DA perdria la majoria absoluta, i va sentenciar que “el canvi és possible” i que cal seguir treballant per aconseguir-lo. També la número 6 de la llista nacional, Maria Teresa Recasens, va demanar als treballadors, que s’han vist afectats per les polítiques demòcrates, que actuïn votant perquè el canvi sigui possible. “Andorra és per a tothom. Els polítics no són els amos del país”, va dir.
De la seva banda, el cap de llista de la candidatura d’Acord d’Encamp, David Rios, va lamentar l’estat en què es troba el Pas de la Casa (“pujar al Pas avui et cau la llagrimeta”, va deplorar) i va denunciar que “tots els diners van a la promoció de Vivand”. Davant d’això, va exposar que el poble necessita una promoció turística pròpia. Altres propostes són la reducció del 50% en el preu del túnel d’Envalira i l’impuls d’Encamp com a ciutat cultural d’Andorra. Rios també va acusar DA d’haver estat malbaratant els diners durant aquests 8 anys. Un exemple, el treball de Monitor Group, que va costar 1,5 milions i “ningú sap on para”.

 

Aposta per restablir els criteris d’immigració  per prioritzar la contractació de residents 

La número 3 de la llista nacional del PS, Judith Salazar, va denunciar ahir la rebaixa “progressiva i sibil·lina” dels requisits de les quotes generals d’immigració per poder contractar gent forana. Així, va recordar que avui ja no es demana ni un mínim de formació, ni un mínim d’experiència, ni s’obliga a passar forçosament pel Servei d’Ocupació (abans calia donar una explicació del motiu pel qual no es contractaven aturats que formaven part del mercat intern de treball). L’aposta dels socialdemòcrates és restablir aquests criteris per tal de cobrir les ofertes de feina, en primer lloc, amb la gent que ja viu al país.

El PS, contràriament al que ha argumentat el govern demòcrata per eliminar els requisits, no comparteix que la situació socioeconòmica hagi millorat, sobretot si es té en compte les dificultats per accedir a un habitatge i el cost de vida. De fet, denuncia que les persones inscrites al Servei d’Ocupació en recerca de feina estan augmentant d’any en any mentre que la qualitat de les ofertes que allà arriben “a poc a poc” va disminuint. A això s’hi ha d’afegir la situació amb què es troben els joves, que “diuen que els surt més a compte quedar-se fora que tornar a casa”, va lamentar Salazar. Qüestionada sobre el motiu d’aquesta desregulació, la candidata va recordar que “anar a buscar gent a fora és una demanda endèmica i sistèmica de la patronal”,  i va apuntar que és “sospitós” que s’hagin eliminat els requisits. “Alguna motivació hi ha d’haver”, va dir.