Diari digital d'Andorra Bondia
Vela, va lamentar l’actuació de DA amb les lleis laborals i la reforma de la funció pública.
Vela, va lamentar l’actuació de DA amb les lleis laborals i la reforma de la funció pública.

El PS inclourà al programa derogar les lleis laborals i de funció pública


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

El Partit Socialdemòcrata (PS) inclourà la derogació de la nova llei de funció pública i les lleis laborals al programa electoral si s’acaben aprovant amb el redactat actual. Ho va afirmar ahir la primera secretària de la formació, Susanna Vela, que es va mostrar molt crítica amb els dos textos i com ha procedit Demòcrates per Andorra a l’hora de redactar-los. En aquest sentit, va lamentar que ni el Govern ni el grup parlamentari demòcrata han recollit les propostes fetes pels sindicats en les dues reformes tot i que es tracta de “dues lleis que necessiten un ampli consens i actualment no el tenen”.

Davant d’aquesta realitat, la primera secretària del PS va remarcar que els funcionaris “tenen moltes raons” per plantejar una vaga perquè “se’ls ha ningunejat” a l’hora d’elaborar la nova llei. Vela va assenyalar, però, que si aquesta convocatòria arriba comportarà uns problemes afegits, tenint en compte que encara no s’ha desenvolupat el dret de vaga, un dret recollit a la Constitució.

Vela es va centrar en la modificació de la llei de la funció pública, sobre la qual va recordar que no s’ha respectat el paper negociador de la comissió consultiva. Un dels aspectes que més preocupa la formació, i amb els quals es mostra en total desacord, és la “desfuncionalització de l’administració pública”. Així va recordar que la proposta feta pel Govern elimina la figura del funcionari de la majoria dels departaments, amb l’excepció dels cossos especials, que passaran a ser treballadors públics. Els socialdemòcrates no entenen aquest canvi i per això volen saber per quin motiu es planteja aquesta categoria nova així com quins criteris s’utilitzaran per determinar en quins altres llocs de treball s’adopta la figura del funcionari. Vela també va preguntar si el Govern ha valorat les conseqüències que pot tenir el fet que una plaça estigui ocupada per una persona que no és funcionària. Sobre aquesta darrera qüestió va posar alguns exemples, com poden ser els treballadors de l’administració que s’encarreguen de concedir ajuts socials o bé el personal de l’educació. I és que, tal com va destacar la primera secretària del PS, l’estatut de funcionari assegura que aquests empleats actuïn de forma imparcial a l’hora de dur a terme les seves tasques i que garanteixin els serveis públics amb independència. 

Des del Partit Socialdemòcrata es posa en dubte que amb la modificació de la llei que ha tancat l’executiu demòcrata s’aconsegueixi un sector públic més flexible, eficient i transparent. De fet, considera que la reforma no passa només pels canvis de categories sinó també per altres aspectes com són la formació, la introducció de noves tecnologies o les normes de procediment de l’administració que no té. Així, Vela va expressar el temor que amb els canvis les desigualtats a l’administració es facin més grans, ja que hi haurà diferents categories.

Però no tots els punts que inclou la reforma són negatius, segons el PS. La formació assenyala com a aspectes positius l’avaluació de l’acompliment i la carrera professional. Aquests “aspectes clau”, tot i així, s’hauran de desenvolupar per reglament, un fet que evitarà que siguin analitzats pel Consell General. Per aquest motiu, els socialdemòcrates defensen que la llei hauria d’haver recollit “uns mínims” d’aquestes dues qüestions. També el fet que després de 17 anys encara no estiguin elaborats tots els reglaments de l’actual llei de funció pública, cosa que crea “desconfiança” . “No ens creiem gaire que aprovem la llei i ja tinguem el reglament de la carrera professional i de l’avaluació de l’acompliment”, va dir Vela.

Consens
Davant de tot plegat, la primera secretària del PS va demanar a les forces polítiques i també a les socials que facin el possible per buscar un consens en el treball parlamentari de la reforma de la llei de la funció pública i de les noves lleis laborals. Vela també va declarar que “sempre esperem que els textos es puguin millorar en comissió” però l’experiència diu el contrari. D’aquesta manera va apuntar que els consellers generals socialdemòcrates han fet propostes de millora però mai han estat acceptades. “Tal com es treballa en aquesta legislatura no és gaire encoratjador”.

D’altra banda, Vela es va referir al procés que ha engegat el PS per elegir el candidat a cap de Govern. La primera secretària de la formació va remarcar que, de moment, no sona cap altre nom que el de Pere López.

 

Susanna Vela
PS
socialdemòcrata
lleis laborals
Llei de funció pública
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic