El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, ha entrat a Sindicatura una pregunta oral al Govern en relació a la presència del copríncep episcopal a la Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de Govern i al Encuentro Empresarial Iberoamericano, esdeveniments celebrats a Andorra la setmana passada. López ha sol·licitat a l’executiu saber quins protocols es van establir per què, tot i que l’article 2 de l’acord de Salamanca estableix que la representació d’Andorra vinculada a la Cimera Iberoamericana correspon al cap de Govern, es decidís fer canvis protocol·laris a darrera hora que van suposar un desequilibri institucional, ja que només un dels dos coprínceps va assistir a l’acte de recepció de les autoritats. Així, el president socialdemòcrata demana l’opinió del Govern pel que fa a la sobrerepresentació del copríncep episcopal, qui va realitzar un discurs institucional al sopar de gala de la trobada enlloc d’un sermó destinat als empresaris iberoamericans amb l’objectiu de potenciar el seu interès en invertir en Andorra, i sobre les ingerències polítiques del copríncep respecte a les decisions que formen part del Consell General.

Aquesta és una de les tres preguntes orals que el grup socialdemòcrata ha entrat aquest dimarts amb l’objectiu que el Govern les respongui en la sessió del Consell General prevista per al proper 6 de maig.

La consellera general Judith Salazar ha també formulat una pregunta sobre els embarassos de menors que es produeixen a Andorra. En aquest sentit, Salazar sol·licita conèixer quin tipus de polítiques públiques preventives i reactives es desenvolupen a Andorra per abordar aquesta qüestió, vist que al Principat no es permet la interrupció voluntària de l’embaràs.

A més, el conseller general Jordi Font ha sol·licitar saber per què l’executiu ha canviat d’opinió pel que fa a la construcció d’una rotonda situada a la Borda Sabater, a la CG-1, just davant de l’antic centre comercial Punt de Trobada. Font recorda que al gener del 2017 el Govern va rebutjar la petició de fer un punt rodó en aquest indret per facilitar l’entrada i sortida a l’establiment comercial i que va ser desestimada tot i haver presentat un 12.000 signatures a favor i demanar saber perquè, si ja va ser desestimada, el consell de ministres va aprovar el passat 21 d’abril la inclusió en el pla sectorial d’infraestructures viàries d’aquesta nova rotonda.