Diari digital d'Andorra Bondia
El PS presentarà aquesta tardor una proposta sobre la doble nacionalitat
El PS presentarà aquesta tardor una proposta sobre la doble nacionalitat

El PS presentarà aquesta tardor una proposta sobre la doble nacionalitat


Escrit per: 
Julià Rodríguez

El Partit Socialdemòcrata  (PS) considera que ha arribat el moment de debatre sobre la possibilitat que els ciutadans andorrans puguin disposar de la doble nacionalitat, cosa en aquests moments impossible  segons s’estipula en la Carta Magna. Per aquesta raó es tracta d’una de les principals qüestions en què els militants ja estan treballant en comissió de cara al congrés que la formació celebrarà a la tardor, a finals d’octubre o primers de novembre. L’objectiu és que en aquesta data s’hagi elaborat una proposta concreta, acompanyada de l’estudi tècnic perquè es pugui portar a la pràctica, perquè sigui debatuda i votada per la militància. A hores d’ara s’estan analitzant quins són els models que hi ha en països veïns per veure si es poden adaptar o no a Andorra, segons va informar el partit en un comunicat. 

El primer secretari del PS, David Rios, va destacar la necessitat que hi ha de debatre internament sobre aquest tema “pendent”, més enllà del nombre d’anys per adquirir la nacionalitat per naturalització, que els socialdemòcrates han intentat reduir en diverses ocasions amb iniciatives parlamentàries concretes, tot i que sense èxit. “Ja veurem quina proposta s’adopta finalment al congrés, però crec que és important que es debati sobre la qüestió veient els pros i els contres que pot tenir la doble nacionalitat”, va manifestar Rios. L’exconseller general va recordar que admetre la possibilitat de tenir més d’un passaport suposaria oferir més facilitats d’integració per als residents i, a la vegada, podria ser també un avantatge perquè els andorrans poguessin gaudir dels mateixos drets que els nacionals dels diferents països de la Unió Europea (UE). La preparació del congrés, que la direcció considera de gran importància per revisar les polítiques i adaptar-les al moment actual, va ser precisament un dels eixos centrals de la reunió que va mantenir dimarts al vespre el comitè directiu del PS, en què es va fer un balanç positiu de la feina feta fins ara en les comissions de treball.

Altres temes –tots són importants”, va puntualitzar Rios– en què també s’està treballant en comissió per presentar una ponència al congrés de la tardor són la reforma del sistema electoral, el model de transferències i competències i la modificació dels estatuts del partit  per fer-lo més obert a la ciutadania. “El que volem és que el partit tingui una estructura organitzativa més propera al ciutadà”, va indicar Rios. A més, també s’està buscant fórmules perquè Andorra compleixi el màxim nombre de preceptes continguts a la Carta Social Europea i per impulsar l’economia verda. Pel que fa al sistema electoral, el primer secretari del PS va recordar que l’actual “no és representatiu ni proporcional”, fet que aconsella que s’hi introdueixin modificacions després de més de vint anys  sense que s’hi hagi fet cap canvi.

El comitè directiu de dimarts va servir també per fer balanç de l’activitat dels representants del PS al Consell General i als comuns, que es valora de manera positiva. Pel que fa a la cambra legislativa, des del partit es destaca especialment la tasca de control portada a terme pels tres consellers generals en àmbits com el funcionament de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) i els serveis sanitaris en general. Així mateix, es va expressar la preocupació de la formació pel que pot suposar alguna de les lleis a tràmit presentades pel Govern en cas que no es facin canvis importants en el treball en comissió. Un exemple seria la llei de carreteres, que ja va ser objecte d’una esmena a la totalitat dels consellers socialdemòcrates.

Pel que fa a l’àmbit comunal, en la reunió del comitè directiu es va posar de manifest la inquietud per qüestions com els problemes de gestió dels recursos humans que s’estan veient al Comú d’Encamp, els talls del subministrament d’aigua a Escaldes-Engordany o la situació que s’ha generat a Andorra la Vella, on la majoria demòcrata ha explicat que no es pot fer efectiu el pagament del GAdA com s’havia compromès en les passades eleccions comunals. Pel que fa al Comú de la capital, també s’està a l’espera de disposar de més informació sobre el projecte de conversió de la part baixa de l’avinguda Meritxell en zona per a vianants i la possible afectació que aquesta mesura pot tenir en l’activitat comercial dels barris propers.

 

Andorra
PS
nacionalitat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte