Diari digital d'Andorra Bondia

El PS reclama el caràcter festiu i obligatori del 14 de març


Escrit per: 
Redacció

El grup parlamentari socialdemòcrata va reclamar ahir que es mantingui el caràcter festiu obligatori del Dia de la Constitució, de manera que el Govern no pugui suspendre la festivitat per via reglamentària.

Es tracta d’una de les tres esmenes parcials que el grup de l’oposició va presentar ahir al matí al projecte de llei de modificació dels horaris comercials, juntament amb una esmena a la totalitat.
Els consellers socialdemòcrates demanen que se suprimeixi de l’exposició de motius del projecte de llei la referència a “la possibilitat de suspendre el tancament obligatori del comerç el 14 de març quan s’escaigui en cap de setmana o en un període de previsible afluència turística”. Així mateix, proposen modificar el redactat de l’article 4, que habilita l’executiu a “determinar reglamentàriament la suspensió del tancament obligat” quan es donin les condicions esmentades en l’exposició de motius.
El president del grup parlamentari, Jaume Bartumeu, sosté, a través del document presentat al Consell General, que “no és admissible pretendre degradar el rang del Dia de la Constitució establert en la Llei de 8 d’octubre de 1998 ni menystenir-lo en el seu nivell de festa”, en tractar-se d’una “diada de festa nacional com a mínim de rang idèntic –més aviat superior– al del dia de Meritxell”.
En la mateixa línia, Bartumeu defensa que “la proposta que esmenem ignora la Llei de declaració del Dia de la Constitució i oblida que, tal com s’assenyala en l’exposició de motius d’aquella normativa, la celebració de la diada té per finalitat commemorar amb la màxima solemnitat i participació ciutadana moments de la història col·lectiva que formen part del patrimoni històric, cultural, tradicional i social comú”.
Finalment, el grup socialdemòcrata demana la supressió de l’exposició de motius del paràgraf que afirma que “la flexibilització dels horaris comercials esdevé una eina que permet generar activitat i pot incidir positivament en les rendes dels treballadors i en l’ocupació laboral”, en considerar que “es tracta d’una apreciació subjectiva que no se sustenta en cap estudi”.
En aquest sentit, el president del grup parlamentari argumenta que “el Govern no n’ha aportat cap i s’ha limitat a despatxar la tramitació de la llei per via d’urgència acompanyant-la d’una memòria justificativa de quatre pàgines sense cap anàlisi de la hipotètica bondat econòmica i social de les mesures proposades”.

 

 
 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte