El grup parlamentari socialdemòcrata ha reclamat, a través d’una carta entrada a Sindicatura, que es retornin els diners que l’antic president del grup, Jaume Bartumeu, va transferir al Consell General, “ja que en cap acta del grup, ni en cap reunió ni conversa informal se’ns va dir que es farien aquestes transferències”.

I el mateix faran, a través d’un recurs d’empara al síndic general o per un altre mitjà, pel que respecta a la quantitat que, segons van conèixer ahir, es va transferir al grup mixt.
Els consellers generals David Rios, Mariona González i Rosa Gili van explicar ahir, durant la roda de premsa convocada per donar a conèixer la redefinició del grup, que el dia 17 d’abril, quan el grup parlamentari socialdemòcrata encara estava format per sis membres, els aleshores president i vicepresident, Jaume Bartumeu i Gerard Barcia, van fer dues transferències des del compte del grup: una al Consell de 417.719 euros i una altra al grup mixt de 132.486  euros, quan aquest encara no existia, deixant al compte del PS 137.971 euros. La primera quantitat estava en un compte amb el romanent del partit, mentre que la segona era d’un compte
amb els diners de la present legislatura.
Segons el relat dels fets de Rios, el dia 18 a la nit els avui integrants del grup mixt van comunicar als seus companys que abandonarien el grup i que seria aquesta setmana quan mantindrien una reunió “per tractar el tema dels diners, i per tant no se’ns informa en cap moment d’aquestes transferències”. Els consellers socialdemòcrates no creuen que els 418.000 euros de romanent s’hagin de retornar al Consell, perquè pertanyen al grup, com està previst mentre continuï funcionant, segons van argumentar, mentre que, pel que fa a l’altra quantitat, critiquen que no es fes de manera pactada la divisió gairebé igual per als dos grups. “És una situació que ens sorprèn, ens indigna i ens preocupa”, va dir Rios, al mateix temps que afegia que “això no ens farà perdre que la nostra funció principal és el treball legislatiu”.
Per la seva banda, el president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, va informar ahir en un comunicat que els gairebé 418.000 euros estaven en un compte de dipòsit que va romandre al marge de l’activitat ordinària i corresponen a dotacions rebudes del Consell en exercicis anteriors al 2011, motiu pel qual els ha semblat “adequat” retornar a la cambra el ròssec positiu de transferències. Pel que fa als 132.486 euros del compte corrent, és el resultat de dividir entre dos els 264.971 euros que hi havia. Així, en data de 22 d’abril el grup socialdemòcrata tenia en aquest compte 137.970 euros, 81.780 euros més dels que hi havia el 12 de maig del 2011, segons especifica la nota.
A partir d’ara, el president del grup socialdemòcrata serà Rios, que renuncia a continuar com a secretari de Sindicatura per la possible incompatibilitat entre tots dos càrrecs, i González serà la presidenta suplent i es dedicarà a la tasca de consellera a ple temps. Per la seva banda, Rosa Gili serà candidata a secretària de Sindicatura. Els socialdemòcrates seran presents a les vuit  comissions legislatives que funcionen al Consell.

González opina que Ferrer “insulta totes les dones”

La consellera socialdemòcrata Mariona González considera que és la cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, qui “insulta totes les dones del país i tota la societat que vol exercir els seus drets” amb les seves declaracions respecte a la proposta per despenalitzar l’avortament en tres supòsits mínims. Ferrer havia dit el dia anterior a RTVA que trobava un “insult” la proposició perquè suposava una possible reforma de la Constitució en un context en què opinava que hi ha altres prioritats socials i econòmiques. González va dir que no li semblen les declaracions “més afortunades” per part d’una dona condecorada per França per la seva militància i trajectòria feminista.