El Partit Socialdemòcrata va celebrar ahir el “canvi de tarannà” de l’executiu en relació amb la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea i va mostrar la seva “predisposició” a poder arribar a “signar un document, un acord de cooperació i col·laboració per poder treballar de manera positiva per aquestes negociacions”.
Així ho va explicar el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, al final de la reunió que va mantenir amb el cap de Govern, Xavier Espot, i amb el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba. “Veiem positiu aquest canvi de tarannà que aparentment se’ns mostra de voler posar damunt la taula documents que a final de la passada legislatura no van ser-hi”, va remarcar López, que va estar acompanyat dels també parlamentaris de la formació Roger Padreny, Susanna Vela i Judith Salazar.
López, que va remarcar que s’està parlant d’un “procediment de treball i no de cap document concret”, va recordar que hi ha dues propostes damunt la taula després que a la de l’executiu s’hi sumés la plantejada des de Terceravia, i es va mostrar disposat a avaluar si cal “un document intermedi o un tercer document per poder fer una fórmula per establir el procediment de treball per compartir la documentació de la negociació amb la UE”.
El parlamentari socialdemòcrata, que no va voler parlar de pacte d’Estat ja que “estarem parlant més d’un acord o d’un memoràndum de cooperació o col·laboració”, va explicar que en la reunió es van comprometre a analitzar la documentació facilitada des de l’executiu i donar una resposta en un parell de setmanes, va reiterar la disposició a “firmar aquest document un cop hi fem les nostres aportacions”.
Tot i la bona predisposició a compartir la informació i a “tancar posicions negociadores comunes fins allà on sigui possible per part de totes les forces polítiques per anar a negociar a Brussel·les”, López va precisar que es va demanar que “s’inclogui alguna petita clàusula” per deixar clar que el fet de compartir informació de la negociació “no vagi en detriment que en algun moment determinat es pugui manifestar opinions diferents respecte alguns punts”. Així, va assegurar que aquest fet “no ha de ser un problema en relació amb la negociació, que està clar que la porta el Govern”, es va mostrar convençut que en determinades qüestions hi haurà diferències ideològiques i va defensar que en temes com la prestació d’atur o altres prestacions socials el PS vol “mantenir la llibertat de criteri”.
D’altra banda, i sobre la possibilitat que els presidents de grup parlamentari puguin formar part de la delegació negociadora com plantejava Terceravia, López va assegurar que “si la posició negociadora es tanca aquí a Andorra amb informació compartida”, el PS “no farà un cavall de batalla d’haver d’anar a Brussel·les”.
Per la seva part, des de l’executiu, a través d’un comunicat, es va recordar que aquest pacte és clau per fixar les línies de negociació amb la UE en tots els àmbits que queden per acordar, inclosos en les llibertats de circulació de persones, serveis i capitals. I en aquest sentit, es va precisar que Espot va traslladar als representants socialdemòcrates que el pacte “és cabdal per defensar els interessos comuns davant els negociadors europeus”.