Diari digital d'Andorra Bondia

El PS vol aprovar les lleis fiscals i un pressupost de mínims i convocar eleccions


Escrit per: 
Agències / Foto: M.T.

El Partit Socialdemòcrata ha acordat pactar amb Coalició Reformista l'aprovació de les lleis fiscals i un pressupost de mínims, amb el compromís de convocar eleccions anticipades a continuació.

El primer secretari del partit, Ferran Goya, ha dit que el Consell General es podria dissoldre el març i que la investidura d'un nou cap de Govern es podria produir a finals de juny. Goya ha assegurat que 'amb ApC no podem entendre'ns' i que per tant es descarta la proposta de govern d'unitat i la possibilitat d'arribar a un acord per aprovar el pressupost socialdemòcrata.

La reunió del comitè directiu ampliat del PS ha donat com a resultat la voluntat d'acabar la legislatura 'd'una forma ordenada', i és per aquest motiu que s'ha acordat enllestir les lleis fiscals i pactar un pressupost de mínims amb CR per tal de convocar eleccions anticipades per al maig de l'any vinent. Es tracta d'una proposta molt similar a la que ja va formular el president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, a principis d'any, tal com ha reconegut Ferran Goya. De fet, s'ha mostrat convençut que per part de CR hi ha voluntat de tirar endavant aquesta proposta.

Goya ha explicat que la voluntat és que el nou govern que surti de les eleccions 'pugui governar' i per aquest motiu també es vol intentar pactar amb CR un 'pressupost de mínims' que tingui una despesa molt ajustada. De fet, el PS no creu en la modificació de la Llei general de finances públiques proposada per Andorra pel Canvi, que el primer secretari ha qualificat de 'brindis al sol', i n'ha criticat la seva 'poca viabilitat tècnica'. En el cas que el Govern vegi impossible consensuar un pressupost de mínims abans del 31 d'octubre, es presentarà igualment el pressupost socialdemòcrata que s'havia preparat.

El primer secretari ha explicat que el calendari dependrà del treball de la comissió legislativa de finances i pressupost, ja que mentre que el debat dels projectes de llei d'imposició directa està bastant avançat, el de l'IVA encara va una mica endarrerit. De tota manera, Goya calcula que les eleccions es podrien celebrar gairebé en les mateixes dates que les del 2009, amb un decalatge d'entre uns 15 o 20 dies.

La fórmula feta pública aquest divendres a la nit, segons Goya, ha tingut el vist-i-plau de la major dels assistents del comitè, tot i que hi ha hagut 'matisos'. Els motiu d'aquesta decisió és que no volen 'continuar marejant la perdiu' i que han vist que no es pot pactar amb Andorra pel Canvi, perquè 'mai ha tingut voluntat de presentar una contraproposta dels pressupostos que ha preparat el Govern'.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte