Diari digital d'Andorra Bondia
Rosa Gili.
Rosa Gili.

El PS vol fixar el dret dels menors al temps de lleure amb els progenitors


Escrit per: 
Redacció

El Partit Socialdemòcrata (PS) vol fixar per llei el dret dels menors a disposar de moments de lleure compartits amb els seus pares. Així ho estableixen en una de les esmenes presentades al projecte de llei qualificada dels drets i deures dels infants i adolescents, ara a tràmit al Consell General. Les propostes de modificació també inclouen referències a evitar que les dificultats econòmiques d’una família puguin derivar en el fet que es consideri que els seus fills estan en situació de risc i per tant pugui obrir-se un procés per a la retirada de custòdia; a la identitat sexual dels menors; o l’accés a la Seguretat Social, entre altres aspectes. 

En total, la formació ha presentat fins a 24 esmenes parcials al text. En la número 14, es demana afegir un nou apartat a l’article 49 de la llei, que estableix el “dret al descans, al lleure i a les activitats d’esbarjo, culturals i artístiques”. En aquest punt es remarca que “les administracions públiques han de vetllar per la conciliació familiar i perquè els infants i adolescents puguin gaudir de moments compartits amb els seus progenitors o tutors legals”. Des del PS es defensa que els menors “han de créixer amb la presència dels seus pares, mares o tutors tenint l’oportunitat de compartir moments de lleure i esbarjo per poder-se construir de manera equilibrada”. La consellera general del PS Rosa Gili va posar en relleu el fet que Andorra “és un país on els horaris són llargs i no tenen sempre en compte la conciliació laboral”, fet que “pot tenir efectes negatius sobre els joves”, ja que “els pares no els han pogut dedicar el temps que haurien volgut”. Per això, va defensar que fixar per llei el dret a disposar de temps de lleure amb els progenitors o tutors “ha de ser un principi a contemplar”. 
A més, el PS defensa la necessitat d’assegurar que tots els menors del país tinguin cobertura sanitària. Així, l’esmena 11 afegeix un article al projecte legislatiu que estipula que “els infants i adolescents, tinguin l’edat que tinguin i estiguin en edat escolar o no, tenen el dret a beneficiar-se de la Seguretat Social, àdhuc de les assegurances socials”. També es recullen altres esmenes encaminades a garantir el dret a l’educació d’aquells menors que, per motius mèdics, hagin d’estar hospitalitzats o convalescents al domicili; el dret dels infants i adolescents a l’autodeterminació de la seva identitat de gènere; es detalla que “cap menor no pot ser sotmès a pressions per ocultar, suprimir o negar la seva orientació sexual, expressió de gènere o identitat de gènere”; i el dret dels menors a rebre “informació sobre salut sexual i reproductiva”. També es busca millorar les condicions d’acolliment familiar; apujar fins als 35 anys l’edat de consideració com a jove; o reforçar el dret de no patir “discriminacions, injustícies, humiliacions o vexacions en l’àmbit educatiu”.

 

infants
lleure
llei dels drets i deures dels infants i adolescents
PS
Partit Socialdemòcrata
Número de vots: 97
Comentaris: 1

Comentaris

A veure si obligueu als Pares que se’n van a esquiar i deixen els nens als casals i esplais.... vergonyós

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic