Diari digital d'Andorra Bondia
El PS vol incloure al pressupost la congelació del preu dels lloguers
El PS vol incloure al pressupost la congelació del preu dels lloguers

El PS vol incloure al pressupost la congelació del preu dels lloguers


Escrit per: 
Redacció/Foto: M.F.

Els consellers generals del Partit Socialdemòcrata, Gerard Alís, Rosa Gili i Pere López, han presentat una esmena a la totalitat al projecte de pressupost per al 2018 tramitat pel Govern. Des de la formació, es considera que el text “en cap cas respon” a la realitat ni a les necessitats de la població, segons va informar el PS. Bona mostra d’això és el fet que no es reculli cap mesura ni actuació destinada a pal·liar la complicada situació que es viu al mercat de lloguer ni amb els salaris baixos. 
Precisament, aquestes dues qüestions són les que es volen combatre amb les esmenes parcials. Així, entre les 60 propostes que es volen introduir al text hi ha la d’establir per llei que no es puguin actualitzar els lloguers amb l’IPC. En l’esmena s’indica que “durant tot l’exercici 2018 queda en suspens l’actualització o la revisió de la renda de tots els contractes d’arrendaments de finques urbanes, tant les destinades a l’habitatge com les que es destinen a l’exercici d’una activitat de comerç, indústria, professional, d’ensenyament o de qualsevol altra classe”. La mesura “també s’aplica als contractes d’arrendament de garatges i de places d’aparcament”. 
En una altra esmena, els consellers generals del PS també proposen canviar la Llei d’arrendament de finques urbanes per reduir el preavís actual per abandonar un pis llogat (un mes per cada any o fracció que resti per a la finalització del contracte) a només 30 dies. En el cas dels lloguers de locals de negoci, també es vol reduir-lo a tres mesos –actualment està fixat en dos mesos per cada any o fracció que resti de contracte.
Una altra de les propostes de modificació fa referència al salari mínim. En concret, es reclama que s’actualitzi “en funció de l’augment de l’IPC per a l’exercici 2018” i, al mateix temps, “s’encomana al Govern que prengui les disposicions escaients per fer efectiu aquest canvi tenint en compte que l’actualització no aplicada als salaris meritats durant el període comprès entre l’1 de gener del 2018 i l’entrada en vigor d’aquesta llei s’haurà de regularitzar a la fi del mes natural immediatament posterior a l’entrada en vigor de la llei”.

Tretze esmenes d’SDP
D’altra banda, el parlamentari de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi,  ha presentat tretze esmenes parcials als comptes del 2018, entre les quals, una per evitar la congelació de la revaloració de les prestacions econòmiques de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), que “no considera justa”.
I és que, per Naudi, és “preocupant” que el Govern de DA encara vulgui establir retallades en les prestacions econòmiques a partir d’un cert llindar de prestació tenint en compte la pèrdua del poder adquisitiu experimentada el 2017 per les persones assalariades.
Així mateix, el conseller general d’SDP considera imprescindible dotar la Unitat d’Intel·ligència Financera (Uifand) de més recursos per donar compliment als compromisos internacionals i a les recomanacions del Moneyval.
En l’àmbit de l’educació, SDP considera prioritari que s’implementin mesures de millora i condicionament dels centres escolars i proposa incrementar la partida corresponent. 
A més, Naudi constata que l’actuació de l’entitat Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI) “deixa en evidència un fracàs aclaparador” i, en conseqüència, proposa reduir el pressupost que preveu el Govern per a l’ADI en 201.268,85 euros. En el cas d’Andorra Telecom, SDP considera una prioritat continuar invertint en la millora de la xarxa i, en especial, augmentar la velocitat de transmissió de dades i alhora reforçar la prevenció dels “ciberatacs”. Per això, Naudi proposa augmentar en un milió d’euros el subconcepte escaient, reduint en la mateixa suma la partida destinada a l’edifici El Núvol.
Quant a la CASS, el parlamentari no comparteix l’increment pressupostat de les despeses financeres del Fons de Reserva de Jubilació, mentre que també considera “injustificats” diversos augments de les despeses del SAAS.

pressupost
congelació
preu
lloguers

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte