La reforma laboral, les polítiques socials, la reactivació econòmica i la reforma de la funció pública són les quatre grans prioritats a nivell parlamentari del Partit Socialdemocràta de cara a l’any vinent. Així ho va explicar ahir el conseller general i president del PS, Pere López, en una trobada amb els mitjans de comunicació per fer un balanç de la tasca feta el darrer any.
De les quatre prioritats, López va incidir especialment en la reforma de la legislació laboral i en la diversificació econòmica. En el primer cas, el parlamentari del PS va anunciar una “oposició contundent” a la reforma en els termes en què ha estat plantejada i va incidir en la “tasca pedagògica” que tocarà fer per explicar “les conseqüències que la reforma comportarà per a la classe treballadora”.
Pel que fa a la diversificació econòmica, López, que va criticar la manera “poruga” de legislar en aquest àmbit de DA a qui va acusar de “no haver fet pràcticament res”, va incidir en l’impuls que volen donar a l’emprenedoria i a les noves formes de finançament com el crowfunding, aspecte que, va denunciar, precisament DA vol eliminar amb les seves esmenes a la proposició de llei.
En aquest sentit, López, que va apuntar també la intenció de recuperar el tema de les cooperatives i va defensar la proposta de règim especial de comerç internacional, va avançar la intenció de la formació de reunir-se, ja de cara al gener o febrer, amb la Cambra de Comerç i les associacions empresarials per abordar aquesta regulació.
Quant a la reforma de la funció pública, el dirigent del PS va advocar per esperar a conèixer el text que es presenti, tot i que sí que va advertir, pel que fins ara n’ha transcendit, que “si va en la línia de precaritzar la funció pública” s’hi “oposaran també amb contundència”.
Respecte a la quarta de les prioritats, les polítiques socials, López va incidir en el tema de les pensions, les prestacions d’invalidesa i la figura del tercer pagador, una qüestió, va recordar que, segons una resposta de l’executiu taronja a una pregunta parlamentària, s’havia de començar a posar en funcionament a principis del 2017.
Pel que fa al balanç de la tasca parlamentària portada a terme, López va recordar la feina feta en àmbits com l’habitatge, la política social i especialment el seguiment de l’aplicació de la Llei de serveis socials i sociosanitaris, el seguiment de les dificultats dels joves i infants en risc o assumptes com la plataforma de Soldeu.
En l’àmbit més estrictament de partit, la primera secretària de la formació, Susanna Vela, va confirmar que, durant el gener vinent, s’iniciarà el procés per a la convocatòria de les primàries per escollir el candidat a cap de Govern de la formació de cara a les properes eleccions generals, un procés en el qual podran participar “tots els ciutadans, andorrans i residents, majors de 16 anys i que s’hagin inscrit prèviament a un cens de primàries”. El procediment, prenent de referència l’anterior que es va seguir el 2015, es preveu que s’allargui entre dos i tres mesos, de manera que l’elecció del candidat s’acabarà concretant a la primavera.
D’altra banda, Vela va explicar que ja s’han posat en funcionament els quatre grups de treball de la formació, que agrupen les diferents comissions que ja tenia el partit, i que aborden el model econòmic, el social, d’organització i d’Estat. La primera secretària del PS, que es va felicitar del “bon nivell de participació” que hi ha en aquestes comissions, que “van més enllà de la preparació d’un programa electoral”.
Finalment, el coordinador de la Joventut Socialdemòcrata d’Andorra, Pere Baró, va fer balanç també de la tasca i les activitats portades a terme en el primer any de vida de la JSA i va destacar el fet d’haver “gairebé triplicat” el nombre de militants ja que ha passat dels sis que van arrencar el projecte als quinze actuals.
Entre les preocupacions del col·lectiu, Baró, que va remarcar que “el PS és l’única formació que dona realment suport als joves”, va incidir en l’habitatge i en aspectes lligats a les ajudes destinades als joves, ja siguin per a estudis, en el moment de buscar una feina o incoporar-se al mercat laboral, i també a les adreçades a aquells que es troben en situació de risc.