Diari digital d'Andorra Bondia
López i Sánchez han presentat avui les esmenes al nou text de mesures en relació amb l’habitatge.
López i Sánchez han presentat avui les esmenes al nou text de mesures en relació amb l’habitatge.

El PS vol que els lloguers no pugin més del 25% que ho facin els salaris


Escrit per: 
M. S. / Foto: M. S.

El grup parlamentari socialdemòcrata vol que els lloguers no puguin pujar més del 25% del que ho facin els salaris, una mesura que s’aplicaria també en el cas dels lloguers dels locals comercials, uns arrendaments als quals el projecte de llei de mesures de protecció, d’estímul del mercat i de governança en l’àmbit de l’habitatge no en fa cap referència, fet que permetria que es pogués aplicar l’increment de l’IPC a aquests lloguers amb “l’important increment de costos per als negocis” que pot comportar.

Així ho ha alertat avui el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, que ha defensat la necessitat de no equiparar l’increment dels lloguers a l’increment salarial, ja que en un moment com l’actual seria “molt injust” i un “gran error” i únicament s’aconseguiria alimentar una “espiral inflacionista”.

López, que ha comparegut amb el conseller general Carles Sánchez per presentar la dotzena d’esmenes que la formació ha presentat a aquest projecte de llei, ha assegurat que “augmentar salaris per incrementar lloguers és atacar tant la competitivitat empresarial com el poder adquisitiu de les famílies”, i ha insistit a posar aquest topall de manera que “per cada quatre punts que pugi el salari ho faci un punt el lloguer”, ja que de mantenir la proposta del Govern, d’incrementar els lloguers amb el mateix índex de revaloració dels salaris que s’aprovi per a l’any vinent, “en cap cas suposarà una millora del poder adquisitiu”. 

Precisament per buscar una millora del poder adquisitiu, els socialdemòcrates volen recuperar amb les esmenes mesures que figuraven en anteriors projectes de llei de mesures urgents i que no recull el text entrat a tràmit en aquesta ocasió, com són l’increment, d’acord amb l’IPC, de totes aquelles pensions de la CASS inferiors al salari mínim interprofessional així com de la pensió de solidaritat per a persones amb discapacitat i de la pensió de solidaritat per a la gent gran. En aquest sentit, López, que ha remarcat que es tracta de “decisions importants” i que “calen mesures valentes per augmentar la capacitat adquisitiva de la població”, ha explicat que en l’esmena es mantenen els mateixos requisits a complir que es preveien en les lleis anteriors, és a dir, l’acreditació d’un mínim de 25 anys cotitzats a la branca de jubilació.

Per la seva banda, Sánchez ha explicat que s’ha esmenat també una sèrie de mesures que “es repeteixen” any rere any “tot i la seva ineficàcia”. Concretament, els socialdemòcrates proposen la supressió de la disposició transitòria primera, que recull l’exempció d’alguns dels requisits d’habitabilitat, en considerar que es tracta “d’una mesura no necessària” i que precaritza el mercat de l’habitatge de lloguer, ja que “ens trobem amb pisos més petits però sense una disminució del preu”.

En aquesta línia, Sánchez, que ha lamentat que “constatem que els problemes persisteixen perquè les solucions del Govern no funcionen”, ha explicat que també s’ha esmenat l’article que estableix un IGI reduït del 3,5% per a aquelles adquisicions que tinguin per objecte immobles destinats a l’arrendament d’habitatges d’ús residencial per tal d’acotar-lo i deixar clar que es tracta d’habitatges de lloguer “de preu assequible”. I és que per Sánchez “el que s’ha d’incentivar són els habitatges de preu assequible i no l’habitatge en general”.

Des de la formació es planteja també suprimir els motius d’execució d’obres relatives a la seguretat, salubritat i higiene per tal d’esquivar la pròrroga forçosa del contracte de lloguer, ja que es considera “un calaix de sastre” que “obre la porta a casuístiques diverses” per buscar no prorrogar el contracte. A més, es creu que és “innecessari”, ja que com ha recordat Sánchez, la “Llei d’arrendament de finques urbanes ja conté les obligacions necessàries en aquest sentit”.

Finalment, i igual com ha anat fent els darrers exercicis, el grup socialdemòcrata proposa l’addició d’una disposició final al projecte de llei per tal d’encomanar al Govern que l’augment del salari mínim interprofessional per a l’any 2023 se situï en el 60% del salari mitjà del tancament d’aquest any, per tal de donar compliment a les disposicions de la Carta Social Europea.

PS
lloguers
25%
salaris

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte