“No pot ser que arriben a la tribuna d’oradors del Consell General i tothom treu pit del que ens preocupa el català i després res de res. Cal acompanyar els discursos d’exemples pràctics i si no estalviar-nos les grans dissertacions del que preocupa el català, si no ho apliquem”. 

D’aquesta manera ha lamentat la presidenta suplent del grup parlamentari socialdemòcrata, Judith Salazar, el no de la majoria a l’esmena dels socialdemòcrates al projecte de llei reguladora de les professions titulades de la salut que pretenia que tots els professionals sanitaris, estiguin ja exercint al país o que vinguin amb posterioritat a l’aprovació de la llei, hagin d’acreditar el nivell B2 de català. 

Un no que amb tota probabilitat es repetirà en el treball en comissió del projecte de llei de modificació de la Llei d’exercici de professions titulades i de col·legis professionals, on els socialdemòcrates han presentat una esmena en el mateix sentit, segons ha admès la consellera general Susanna Vela, que ha criticat que els motius esgrimits per la majoria per negar-se a acceptar l’esmena “no són seriosos i no venen donats per dades concretes”.

Així mateix, Vela, que ha lamentat l’incompliment reiterat de la Llei d’ordenació de l’ús de la llengua oficial i ha recordat que els ciutadans del país tenen el dret de ser atesos en la seva llengua, ha advertit del “greuge comparatiu” que es donarà entre els professionals liberals ja establerts al país i els que arribin amb posterioritat a l’aprovació de la llei, que obliga a aquests a justificar el nivell B2 de català.

Amb la resta de les 8 esmenes presentades al text, els socialdemòcrates, que recullen part de les demandes dels col·legis professionals, busquen evitar situacions de competència deslleial. Així, proposen igualar les exigències als professionals liberals també per als que venen amb autorització per a treballs de curta durada, inferiors a 30 dies, i que els col·legis tinguin també potestat disciplinària sobre aquests, així com sobre aquells titulars de negocis l’activitat comercial dels quals tingui per finalitat l’exercici d’una professió titulada encara que no siguin col·legiats, en aquelles qüestions relatives al compliment de les normes deontològiques.

La formació també proposa que el registre de professionals titulats, col·legis i associacions professionals sigui públic i que es limiti l’autorització de treball fronterer a persones que resideixin en un radi màxim de 100 quilòmetres de la frontera.