El Partit Socialdemòcrata considera “excessiva” i fins i tot “des­orbitada” i “abusiva” la despesa del fons de reserva de jubilació. Per aquest motiu, segons van explicar ahir els parlamentaris del PS del grup mixt, Pere López i Gerard Alís, la formació ha presentat cinc esmenes a les partides que el projecte de pressupost preveu per al fons de reserva de jubilació, amb l’objectiu de reduir la despesa en un 25%, fet que equivaldria a 
1,3 milions d’euros.
La primera de les esmenes va encaminada a rebaixar substancialment la partida prevista per al pagament de comissions, que frega els 4 milions d’euros, segons va detallar López, que va mostrar la sorpresa de la formació pel fet que amb “una gestió externalitzada que es va fer per ser més eficients s’acabi incrementant les despeses”.
En aquest sentit, López, que va recordar que durant els anys de Govern socialdemòcrata no es pagava tant en comissions, va explicar que s’estableix una comissió mínima del 0,15%, a la qual cal sumar-hi una altra de variable, estipulada en funció de la rendibilitat del fons. Amb tot, es paga un percentatge mínim del 0,10% encara que la rendibilitat del fons, com és el cas actual, sigui negativa.
El president del grup mixt va insistir en la necessitat de modificar aquest aspecte així com el sistema de retribucions. En aquesta línia, López, que va assegurar no entendre “ni l’increment de les despeses ni la política de retribucions”, va recordar que el mandat de gestió “és molt concret i determina molt” com s’ha de procedir a l’hora d’invertir, de manera que les entitats bancàries que gestionen el fons “actuen pràcticament com a custodis dels valors” ja que “el risc que han de prendre és relativament poc”.
Així mateix, López, que va recordar que durant el Govern dels socialdemòcrates “ja s’apuntava la necessitat de revisar el sistema de retribucions” i que “totes les despeses que s’estan carregant van en detriment de les pensions”, va explicar que un dels objectius de les esmenes és precisament que es generi un debat sobre aquesta qüestió.
D’altra banda, Alís va explicar que les altres quatre esmenes tenen per objectiu rebaixar les despeses de funcionament. En aquest sentit, el PS aposta per suprimir una partida de 44.000 euros destinada a la creació d’una tercera plaça de personal –tècnic júnior–, ja que considera que amb dues persones i tenint en compte que la feina de gestió ja la fan les entitats corresponents n’hi ha prou.
També es vol suprimir una partida de 72.000 euros destinada a peritatges i auditories, una partida que “no s’explica” al pressupost i que veuen “innecessària”, així com retallar a la meitat les partides per a estudis  i treballs tècnics i de convenis per serveis de gestió.