Els consellers generals del Partit Socialdemòcrata (PS) han presentat onze reserves d’esmena al text final del pressupost 2016 tancat per la comissió de Finances. Les propostes de modificació, que ara s’hauran de debatre al ple, persegueixen reduir la despesa del Fons de Reserva de Jubilació, rebaixar els dividends de FEDA i Andorra Telecom que es traspassaran al Govern, impulsar la creació d’una planta de compostatge i incrementar la partida per a les prestacions socials no contributives. Pere López, president del grup mixt,  va fer  una valoració negativa de com ha quedat el text, tot lamentant la “poca voluntat” de DA a l’hora d’atansar posicions en temes clau.

Les quatre primeres reserves d’esmena fan referència a les despeses atribuïdes al Fons de Reserva de Jubilació. El PS proposa eliminar la partida de 72.000 euros destinada a empreses de valoracions i peritatges, així com reduir en 125.000 euros –gairebé a la meitat— la que servirà per pagar a la CASS en virtut del conveni per serveis de gestió. També es rebaixen en un milió d’euros les comissions per a les entitats gestores del fons i en 600.000 euros el que es vol invertir en millora d’edificis. En global, la formació pretén estalviar a l’entitat més d’1,8 milions d’euros. “Ens preocupa que la separació del fons de la CASS s’estigui traduint en l’increment de tot tipus de despesa”, va argumentar López. 

Quatre reserves d’esmena més dels socialdemòcrates fan referència als pressupostos de FEDA i d’Andorra Telecom. La voluntat és disminuir de forma substancial els diners que es traspassaran al Govern en concepte de distribució de beneficis, ja que la proposada es considera excessiva. Així, en el cas de la companyia energètica es demana que el pagament sigui únicament d’1,52 milions, un menys que l’estipulat al text inicial. Pel que fa a Andorra Telecom, la davallada reclamada és encara més important, ja que la idea de l’executiu és agafar tot el dividend (26,3 milions), xifra que el PS vol rebaixar fins a només 11,3 —15 menys—. A més també es demana deixar sense efectes la contribució de FEDA a Actua Tech (600.000 euros) i la d’Andorra Telecom a entitats sense ànim de lucre.