Diari digital d'Andorra Bondia
Judith Salazar i Gerard Alís, en la roda de premsa d’avui.
Judith Salazar i Gerard Alís, en la roda de premsa d’avui.

El PS vol subcontractacions sota el codi de relacions laboral andorrà


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: PS

El Partit Socialdemòcrata (PS) ha tornat a alertar de “l’abús” que consideren que s’estan fent de les subcontractacions de treballadors forans, especialment en el sector de la construcció, a través de les autoritzacions especials d’immigració per prestació de serveis entre empreses. “Veiem que s’està utilitzant aquesta autorització com a colador per defugir de la normativa andorrana i per tant, de la protecció que es dona als drets del treballador”, ha manifestat el primer secretari de la formació, Gerard Alís, que juntament amb la consellera general, Judith Salazar, han coincidit a assenyalar que aquesta pràctica porta una “precarització” de les condicions laborals.

És per aquest motiu que s’ha presentat una esmena a la llei d’economia digital per tal de modificar l’article 1 del Codi de relacions laborals, de manera que es garanteixi que tots els treballadors del país, sigui quina sigui la modalitat del contracte, es regeixin per la normativa andorrana.

La problemàtica ja es va posar sobre la taula la setmana passada al Consell General, en una sessió de preguntes en la qual el cap de Govern, Xavier Espot, va reconèixer que aquests treballadors no estan subjectes a la llei laboral d’Andorra, sinó a la del país d’origen. I aquí arriba la preocupació, perquè segons els socialdemòcrates, darrerament les subcontractacions ja no es fan en països de l’entorn, sinó a Sud-amèrica o l’Àfrica, territoris on “els estàndards laborals són més baixos que els de l’entorn europeu”. D’aquesta manera consideren que es dona una “disfunció absoluta” perquè les condicions que s’apliquen a aquests treballadors no es poden controlar des de l’Administració i ni tan sols es poden fer inspeccions de treball. “Perceben salaris molt inferiors al salari mínim i per tant s’incorre en situacions de precarietat”, ha alertat Salazar.

Esmena
Davant la proposta d’Espot perquè des de la formació aportessin alguna possible solució, els socialdemòcrates han decidit introduir una esmena a la llei d’economia digital per modificar l’article 1 del Codi de relacions laborals. “Demanem que sigui quina sigui la relació contractual, cal assegurar que compliran un mínim de la normativa laboral andorrana”, ha detallat la consellera general, que va afegir que “precaritzar els estàndards laborals fa difícil trobar gent disposada a venir a treballar des de l’entorn europeu”.

De la seva banda, Alís ha remarcat la “competència deslleial” que denuncien moltes petites empreses que no poden presentar pressupostos “tan baixos”. En aquest punt, a més, el primer secretari de la formació va assenyalar que les empreses que fan aquestes subcontractacions no cotitzen a la CASS els treballadors i per tant, ha recordat, “el que ara es veu com un benefici, a llarg termini perjudicarà el país”, ja que té un impacte “social i laboral important, però també econòmic”.

Salazar ha mostrat el desig que els grups de la majoria donin suport a la proposta. De la mateixa manera ha apuntat que la formació també està analitzant si cal introduir canvis a la llei d’immigració per evitar aquestes situacions. I és que tot i reconèixer que no hi ha una “il·legalitat”, potser “cal reflexionar si aquesta normativa dona la satisfacció que es pretén” i ha indicat: “quan hi ha una disfunció, és el legislador qui l’ha de detectar i actuar per solucionar-la”.

PS
subcontractacions
codi de relacions laboral

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte