Diari digital d'Andorra Bondia
Els consellers generals socialdemòcrates Carles Sánchez i Roger Padreny van presentar ahir les esmenes al text de Ctrasa.
Els consellers generals socialdemòcrates Carles Sánchez i Roger Padreny van presentar ahir les esmenes al text de Ctrasa.

El PS vol un pla de dimensionament i obsolescència del forn incinerador


Escrit per: 
M. S. / Foto: BonDia

L’aposta per l’economia circular ha d’acabar comportant una disminució de la generació de residus i que cada cop siguin menys els que arribin a la planta incineradora de la Comella. Si més no així ho creu el grup parlamentari socialdemòcrata, que aprofitant la tramitació parlamentària del projecte de llei per a l’adaptació de la societat pública Centre de Tractament de Residus d’Andorra, SA com a instrument de gestió directa, ha presentat una esmena per incloure una disposició addicional al text en la qual s’encomana al Govern l’elaboració d’un pla de dimensionament i obsolescència 2022-2035 de la planta de valorització del Centre de Tractament de Residus.

Així ho han exposat avui els consellers generals socialdemòcrates Roger Padreny i Carles Sánchez, que consideren que cal una connexió entre el projecte de llei que modifica el règim de concessió actual de Ctrasa per convertir l’entitat en un instrument de gestió directa, gestió que es farà a través de FEDA, que adquirirà les accions del Govern tal com preveu la mateixa llei, i la futura llei d’economia circular, també a tràmit parlamentari.

“Creiem que ara és el moment perquè les polítiques que es portin a terme des del CTR estiguin totalment connectades amb els objectius i estratègies que s’estableixin en matèria d’economia circular”, ha destacat Padreny, que ha recordat que es tracta d’uns objectius relacionats amb la prevenció, la reducció, la reutilització i el reciclatge dels residus que es gestionin al país.

El parlamentari ha remarcat que l’aplicació d’aquest nou context “suposarà una reducció substancial dels residus que es generin a la planta de valorització del CTR” i, d’acord amb aquesta, va considerar del tot “necessari que s’elabori un pla de dimensionament i obsolescència per al període comprès entre el 2022-2035”, un pla que es vol que s’elabori “en un període de nou mesos des de l’entrada en vigor de la llei”.

Padreny, que ha insistit que prevenció, reutilització i reciclatge “han de ser els fonaments d’aquest nou context d’economia circular” i que dins la jerarquia dels residus “són els tres pilars fonamentals”, ha detallat que el pla preveu que a mesura que avanci el període, de forma gradual, “s’analitzi i es dugui a terme la previsió pertinent per tal que el CTR es dimensioni als residus que es puguin produir al país, que si es compleixen els objectius han de ser molt menys que els actuals”, en una primera fase i, posteriorment, “s’analitzi la possible obsolescència, una situació on la planta de valorització quedi en un ús residual, que pugui quedar per a algunes qüestions o que s’analitzi si es pot tancar”.

D’altra banda, i interpel·lat sobre si la redimensió de la planta de la Comella comportarà que es deixin d’importar residus de les comarques catalanes veïnes, Padreny ha defensat que dins la planificació que es demana per als pròxims tretze anys “s’han d’incloure totes les qüestions” lligades a la gestió de residus i, òbviament, també aquesta de la importació.

En aquest sentit, el conseller general socialdemòcrata ha recordat que ja en l’Acord de reconeixement de la crisi climàtica i de declaració de l’estat d’emergència climàtica i ecològica, i gràcies a una esmena del PS, ja es va incloure “l’elaboració d’un estudi per analitzar la reducció a la mínima expressió de la incineració”, i que aquest treball “ha d’incloure totes les anàlisis pertinents que després s’hauran de tenir en compte i incloure al pla”.

Així mateix, i en ser preguntat per la situació de la xarxa de calor impulsada per FEDA que s’alimenta precisament de la calor residual de la crema de residus, Padreny ha insistit que el pla “ha d’analitzar totes les polítiques que es fan actualment” si bé “ha de tenir com a pal de paller la política d’economia circular”. I en aquesta línia, i després de remarcar que la valorització energètica que es fa en l’actualitat hi ha qui “no la considera un concepte propi de l’economia circular”, ha apuntat que “caldrà analitzar com aquesta infraestructura es pot circumscriure dins un model que aposti pels objectius de prevenció, reciclatge i reutilització”.

I és que per Padreny, que ha recordat que en la Litecc o en el Pla d’infraestructures energètiques ja s’estableixen models per diversificar la producció energètica i que el màxim possible provingui de fonts renovables, és imprescindible “tenir molt clar quins han de ser els objectius de les polítiques en matèria de gestió de residus, analitzar quin és el context i les eines actuals i veure cap a on volem anar”.

Quant al recorregut que pugui tenir aquesta proposta, Padreny s'ha mostrat convençut que podrà tirar endavant i ha defensat que es tracta d’una esmena “necessària per al nou context” a la vegada que “ponderada perquè estableix un període de tretze anys” i “oportuna perquè és necessari connectar aquest projecte de llei amb el de la futura llei d’economia circular”.

PS
pla
dimensionament
obsolescència
forn incinerador
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic