Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, en una sessió anterior del Consell General.
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, en una sessió anterior del Consell General.

El registre de població, pendent de poder obtenir les dades de la CASS


Escrit per: 
Redacció/Foto: Facundo Santana

Per al correcte desenvolupament de la Llei del Pla d’estadística 2018-2021, és indispensable poder disposar de les anomenades eines estructurants com són els registres estadístics de població, de territori i d’empreses així com una base de dades que centralitzi les sèries estadístiques tant del departament d’Estadística com dels altres integrants del sistema estadístic. 

Ara bé, per poder tirar endavant aquestes eines és imprescindible que el departament d’Estadística pugui tenir accés a dades d’altres administracions com els comuns i també d’organismes com la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), Andorra Telecom i Forces Elèctriques d’Andorra, entre d’altres, una qüestió que no sempre és fàcil, tal com va reconèixer el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, en la darrera sessió del Consell General, on va presentar l’informe sobre el grau de compliment del Programa estadístic del 2019.

I és que ara per ara, i després de completar els treballs de tractament i integració de les dades dels censos parroquials, l’elaboració del registre de població resta aturada, ja que per a la seva continuïtat és indispensable l’accés a les bases de dades de la CASS. En aquest sentit, Gallardo va explicar que s’està amb converses amb la parapública així com també amb l’Agència Andorrana de Protecció de Dades (APDA) per tal de desencallar la situació i poder portar a terme la transmissió de les dades que han de completar els censos parroquials per ajudar a determinar la residència efectiva de part dels registres que hi són inscrits.

Paral·lelament, s’està treballant també amb el registre de territori, eina que podria estar enllestida a final d’aquest mateix any, segons va detallar el ministre, que va precisar que ja s’ha pogut accedir a les principals bases de dades font, com són FEDA, Andorra Telecom, urbanisme i els cadastres, i que ara només queda pendent la informació de les mútues elèctriques parroquials amb les quals s’està en contacte per mirar d’obtenir-hi l’accés.

Quant al registre d’empreses, que ha de recollir els lligams entre les unitats jurídiques i administratives amb les unitats econòmiques, es preveu poder disposar d’una primera versió a finals d’aquest any un cop es completin els treballs de normalització i homogeneïtzació de la informació que s’ha pogut obtenir dels registres de comerç i societats, del de professions liberals i del tributari. Aquest registre és clau per a l’elaboració de la comptabilitat nacional, tant anyal com trimestral, que ja s’està desenvolupament amb normalitat en espera de passar d’una estimació indirecta a una estimació directa i periòdica dels principals agregats.

També en l’àmbit econòmic s’espera poder disposar a finals d’any de les taules input-output bàsiques i de la balança de pagaments i es treballa en la recuperació del retard de temps de les estadístiques d’empreses digitalitzant el període 2016-2019 per tal de disposar de dades actualitzades aquest mateix any. 

En aquesta línia, el ministre va explicar que aquesta informació es complementarà amb la dipositada al departament de Tributs i Fronteres amb l’objectiu de disposar d’un marc únic i integrat d’informació relativa als comptes del sector empresarial. La voluntat és poder integrar els dos circuits amb l’objectiu de reduir les càrregues administratives.

registre
població
pendent
dades
cass
obtenir
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic