Diari digital d'Andorra Bondia

El síndic general afirma que “hem de ser optimistes, però optimistes actius”


Escrit per: 
Redacció

“Vindran temps millors. Hem de ser optimistes, però optimistes actius.” La difícil situació econòmica que passa el país, que és la principal preocupació de la ciutadania en aquests moments, també va ser ahir el tema protagonista en la recepció oferta pel Consell General amb motiu del 19è aniversari de l’aprovació en referèndum de la Constitució.

El síndic general, Vicenç Mateu, va manifestar que perquè el país surti de la crisi hi ha dues condicions indissociables i essencials: ser proactius i a la vegada actuar amb optimisme perquè, igual que ha passat en altres moments difícils de la història del país, Andorra té potencial suficient per tirar endavant.
“Es tracta d’aprofitar en positiu l’enorme energia de què disposem. Per poc que pensem en allò de què som capaços, podrem contemplar-nos amb un grau d’autoestima més elevat i superar el desànim que ens envaeix”, va dir Mateu en el seu discurs institucional davant de les nombroses autoritats assistents a l’acte i representants de la societat civil.
“Podem comparar-nos sense complexos amb els països de l’entorn. I som petits i àgils. Tenim un gran avantatge quant a  capacitat de reacció. Gaudim d’un entorn privilegiat, bonic, agradable, disfrutem d’una tranquil·litat i seguretat envejables. La sanitat i l’educació són de primer nivell. Tenim tantes coses bones que sovint no les valorem adequadament”, va afegir el síndic, destacant el talent i les virtuts que hi ha a Andorra.
En aquesta mateixa línia, Mateu va dir que cal fugir de l’hipercriticisme, com va expressar al seu dia l’expresident català José Montilla, al qual va citar. També va fer referència a l’escriptora Victòria Camps per ressaltar la importància dels valors democràtics i va dir que “no hem de deixar que la pobresa faci camí entre nosaltres”.
El síndic va manifestar que per sortir de l’actual situació i començar una nova etapa de creixement l’“ideal seria que hi hagués molta unitat i també molta acció, les dues coses són igual d’importants. I l’obligació dels polítics és que hi hagi  el màxim d’unitat. Ara bé, si al ciutadà se li demana avui dia què prefereix, si ha de triar entre unitat i acció, em fa la sensació que tothom es decantarà per l’acció”.
El cap de Govern, Antoni Martí, va opinar després d’escoltar el discurs del síndic que en un moment en què es parla molt d’economia i d’obertura econòmica és bo que es digui que “no tot es farà només amb pures reformes, també és el torn de la confiança i la il·lusió”.
El president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, va valorar també molt positivament el discurs de Mateu i en especial la referència a la necessitat d’enfortir l’autoestima de la societat en uns moments complexos com els actuals i a la responsabilitat dels polítics. “La responsabilitat dels polítics es dóna per feta però és bo que es parli, conscients dels reptes que tenim, i intentar seleccionar les lleis més eficaces per sortir de la crisi i fer-les amb la màxima qualitat possible”, va indicar Baró.  Per la seva banda, el president del grup socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va opinar que el síndic havia pronunciat un discurs “institucional”, com correspon al Dia de la Constitució.
Abans de la recepció, Casa de la Vall va acollir la sessió tradicional del Dia de la Constitució, en què els consellers van anar abillats amb la vestimenta tradicional. Així es van aprovar els informes de les delegacions andorranes a l’OSCE i l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF). L’acte va tenir l’assistència, a més dels consellers generals i membres del Govern, dels representants dels coprínceps, el president del Consell Superior de la Justícia i el del Tribunal Constitucional, i els cònsols. La consellera general i presidenta de la delegació andorrana a l’APF, Patrícia Riberaygua, va explicar que no s’ha pogut assistir a cap de les reunions celebrades, per problemes d’agenda, tot i que va informar dels últims textos adoptats per l’assemblea.
Per la seva banda, la presidenta de la delegació andorrana a l’OSCE, Olga Gelabert, va exposar el seu informe i va indicar que el debat més actual en referència a aquest organisme és el seu abast territorial. A més, va recordar que l’OSCE va situar en primer lloc a Andorra pel que fa a l’equilibri de gènere al parlament.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte