Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Antoni Martí, va censurar durament el parlamentari del PS Pere López per dir que “no hi ha separació de poders”.
El cap de Govern, Antoni Martí, va censurar durament el parlamentari del PS Pere López per dir que “no hi ha separació de poders”.

El text dels comuns del PS deriva en un debat sobre la qualitat democràtica


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El debat sobre la presa en consideració de la proposició de llei qualificada d’organització i funcionament dels comuns presentada pels consellers generals del Partit Socialdemocràta, que va ser rebutjada en rebre només el suport del grup liberal, va derivar en un debat  entorn de la qualitat democràtica i amb un dur enfrontament entre el cap de Govern, Antoni Martí, i el parlamentari socialdemòcrata Pere López.
El conseller general del PS, que en les successives intervencions per defensar la proposició de llei havia posat de manifest les disfuncions en el funcionament dels comuns per refermar l’objectiu de la proposta de “fer democràtiques les corporacions parroquials”, va lamentar el no de la majoria demòcrata a prendre en consideració el text i els canvis que ha sofert el país des del 2011, ja que de “la gran onada taronja s’ha passat a un retrocés democràtic molt important a diferents institucions”.
Aquesta referència va indignar Martí, que va centrar bona part de la rèplica a censurar López per “insinuar que hi ha interferències del poder polític al judicial” i “dir que no hi ha separació de poders”, fet que el parlamentari socialdemòcrata va negar i va recordar que “he parlat d’institucions en general”. La discussió va anant pujant de to i, mentre que el cap de Govern va demanar a López que deixés de fer aquest discurs perquè “no està fent cap favor a Andorra”, aquest instava el cap de Govern a “no matar el missatger” i li recordava que “el culpable no és el que denuncia, sinó el que amb els diferents nomenaments usa les institucions per interessos polítics”.

Dos problemes
D’altra banda, i pel que fa al debat de la proposició de llei pròpiament dit, Martí i el president del grup demòcrata, Ladislau Baró, van justificar el rebuig del text en considerar que hi havia dues qüestions fonamentals que el “llastraven” i l’invalidaven completament.
D’una banda, el fet que s’hagués plantejat sense un diàleg previ amb les corporacions parroquials i, de l’altra, que s’aprofités una proposició de llei sobre el funcionament dels comuns per incloure “per la porta del darrere” una modificació profunda de la Llei electoral a través d’una disposició final, que no és la tècnica legislativa més adequada, segons Martí.
A més, Baró i el cap de Govern, que van remarcar que hi havia aspectes del text que podien compartir però no, per exemple, la proposta de suprimir la figura del cònsol menor, van incidir que la proposició de llei entrava a regular determinades qüestions que podrien comportar la “lesió del principi d’autogovern dels comuns” i,  per tant, topar també amb les disposicions de la Carta Magna que reconeix aquest principi.
Tampoc el conseller general d’Unió Laurediana-Independents de la Massana i president del grup mixt, Josep Pintat, va donar suport al text, ja que considera que són els mateixos comuns qui han de decidir sobre el seu funcionament i organització, així com tampoc el parlamentari de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, i la consellera general independent, Sílvia Bonet, que també van retreure al PS l’absència de diàleg amb els comuns.
Per la seva part, el president del grup liberal, Jordi Gallardo, es va mostrar partidari de prendre en consideració el text, ja que, malgrat que va afirmar que hi ha aspectes que no compartia, sí que considera que és necessària “una reflexió sobre el funcionament” dels comuns i un “reforç de les minories”. I, en aquest sentit, va retreure a la majoria demòcrata que no votessin el text i després el milloressin a través d’esmenes.

Pressió de Martí a Liberals per les transferències

Malgrat no ser l’objecte del debat d’ahir, el cap de Govern, Antoni Martí, va aprofitar les constants referències a la Carta Magna en el sentit que alguns punts de la proposta socialdemòcrata hi podrien ser contraris per fer-s’ho venir bé per continuar pressionant al grup liberal perquè voti afirmativament el projecte de llei de modificació de la Llei de transferències als comuns. Així, i dirigint-se al president del grup liberal, Martí va voler fer una aposta amb Jordi Gallardo i li va etzibar que es temia que el text de transferències no li votaria “perquè l’estratègia està ja marcada”, i va assegurar que “això sap greu perquè no li aporta més vots”.
Gallardo va respondre amb sorpresa a la intervenció del cap de Govern de qui va dir que “a part de la capacitat camaleònica ara té la capacitat de predir”, un fet que farà que tingui “moltes sortides professionals” un cop deixi la política. Així mateix, el president liberal, que va assegurar que no té encara el vot decidit, va instar Martí a no preocupar-se tant, ja que “el meu vot no el necessita” per poder tirar endavant el canvi de la llei per adaptar-la a la sentència del Tribunal Constitucional.

 

text
comuns
PS
debat
qualitat democràtica

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte