Diari digital d'Andorra Bondia
Mònica Bonell
Mònica Bonell

El Tribunal de Comptes diu que el fons mutual del Consell General no té base legal


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El sistema de fons mutual del Consell General, d’acord amb el qual es reté l’1% del salari als treballadors per cobrir la part de les incapacitats temporals no cobertes per la CASS, no té cap base legal sobre la qual se sustenti ni cap normativa que en reguli el funcionament ni determini els drets i les obligacions que genera.
Aquesta és una de les observacions que el Tribunal de Comptes fa en el seu informe de fiscalització del Consell General corresponent a l’exercici 2014 i que, igual que la relativa a la no inclusió al passiu del balanç de les provisions per atendre els compromisos contrets derivats del complement de pensions de jubilació que satisfà als seus treballadors, es van repetint any rere any.
Precisament, en les al·legacions presentades a l’informe del Tribunal de Comptes des del Consell General s’explica que el 2014 ja es va procedir a la realització d’un estudi actuarial per poder enregistrar al balanç els compromisos futurs concrets en matèria del complement de jubilació, a la vegada que es treballa per disposar d’una normativa que reguli el fons mutual dels treballadors.
En aquest sentit, la subsíndica general, Mònica Bonell, va precisar que “l’estudi ja està en vies de conclusió” i va avançar que aquest mateix any es resoldrà aquestes qüestions. Bonell, que va recordar que la mútua dels treballadors “no ha estat mai deficitària, ni tan sols quan hi ha hagut dues baixes llargues”, i que en cas que ho fos seria el “Consell General qui ho assumiria”, va explicar que es voldria incloure aquests temes en els futurs estatuts del personal del Consell General, llargament reclamats pels treballadors de la institució que, segons va precisar la subsíndica, tot just són una vintena.
Precisament, com que es tracta de pocs treballadors i, malgrat que no tenen l’estatus de funcionari, sempre s’ha mirat d’anar-los equiparant amb els empleats de l’administració general, Bonell va destacar que en la qüestió de mútua, que ja ve des de la mateixa creació de la CASS, “és complicat que es pugui fer com el Govern i que sigui gestionada per ells mateixos”.
Pel que fa al complement de jubilació, la subsíndica va explicar que des de l’executiu se’ls havia ofert la possibilitat d’integrar els treballadors del Consell General al fons de pensions dels funcionaris, possibilitat, però, “que hauran de decidir els mateixos treballadors”, segons va precisar Bonell.
D’altra banda, Bonell va explicar que també s’està treballant en la “norma escrita” per a l’ús de les targetes de crèdit. En aquest aspecte, des del Tribunal de Comptes es va constatar que, malgrat que es feia una regularització a posteriori, els pagaments fets amb targetes de crèdit no segueixen, en el moment d’efectuar-se, el procediment i les fases previstes per la Llei general de les finances públiques, motiu pel qual en l’informe es recomana l’adopció d’un procediment que s’ajusti a les disposicions de la llei.
En aquest sentit, la subsíndica, que va dir que aquesta normativa també quedarà establerta aquest any, va precisar que es farà d’una manera similar a la que va utilitzar l’executiu per resoldre aquesta qüestió i que precisament es mirarà també amb el Govern tota la qüestió informàtica per solucionar-ho.
Finalment, i pel que fa a l’observació del Tribunal de Comptes relativa a la no incorporació de terrenys i béns immobles adquirits abans del 1993 i de béns historicoartístics anteriors al 1996 a l’inventari de béns dels quals el Consell General és titular, Bonell va recordar que en crear-se el Govern alguns d’aquests béns van ser d’alguna manera assumits per aquest, i va destacar que aquesta qüestió es resoldrà quan l’executiu també completi el seu inventari. 

Tribunal Comptes
mútua fons mutual
Consell General
pensions jubilació

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte