En els informes corresponents al 2015, el Tribunal de Comptes fa un seguit de recomanacions comunes a les set corporacions, una de les quals és que comptin amb indicadors que els permetin saber quin és el cost dels serveis que presten i si s'han aconseguit els objectius que s'havien marcat. També s'alerta sobre el fet que és poc eficaç que des dels comuns es tingui prou amb una declaració genèrica del licitador de no estar implicat en cap causa judicial per presentar-se a un concurs i creuen que cal que se sigui més exigent.

El Tribunal de Comptes fa un seguit de recomanacions que són comunes a les diferents corporacions comunals, tal com consta en els informes dels comptes del 2015. Així, una d’aquestes és que es considera poc eficaç que des dels comuns es tingui prou amb una declaració genèrica del licitador de no trobar-se en cap causa judicial que li impedeixi presentar-se a un concurs. També es posa en relleu que les corporacions no disposen d’eines (indicadors) per conèixer amb suficient detall el cost dels serveis que presten i l’assoliment dels objectius previstos.

En el primer dels casos, la recomanació és que es requereixi una declaració explícita i responsable dels empresaris conforme no es troben en cap dels supòsits tipificats en allò que afecta a la legitimació per contractar, i que també es duguin a terme consultes en registres públics.

En el segon dels casos, es recomana la implantació d’un sistema d’informació economicofinancera de gestió i eficàcia, que permeti verificar “no tant sols els comptes, sinó també la gestió i el compliment dels objectius” i permeti, a més, informar i avaluar els programes d’actuació que tenen a veure amb els serveis que es presten als ciutadans. 

Altres qüestions comunes en els comentaris del Tribunal de Comptes als comuns són que no presenten l’estat relatiu a la gestió comptable del patrimoni, tal com requereix l’article 97 de la Llei de finances comunals, que no hagin complert el principi d’universalitat que recull la Llei de finances comunals en la contractació de persones per temps determinat en el marc del conveni amb el Govern per al foment de l’ocupació, en no haver reflectit pressupostàriament l’ingrés i la despesa derivats del conveni i també hi ha un seguit de recomanacions que tenen a veure amb la comptabilitat pública o sobre l’endeutament.