El Tribunal de Comptes va recomanar al Comú d’Andorra la Vella en el seu darrer informe que formalitzi per escrit els contractes laborals amb els eventuals i el personal de relació especial. Segons indica la institució, això permetria evidenciar els drets i les obligacions de la corporació i els assalariats. Aquesta és una vella demanda del Sindicat de Treballadors del Comú d’An­dorra la Vella (Sitca) que, de moment, sembla que no es veurà pas acomplerta.
El cònsol major de la capital, Jordi Minguillón, va acceptar que aquests contractes no es formulen per escrit però va remarcar que això no vol dir que no s’adeqüin a la legislació vigent. En aquest sentit va recordar que el Codi de relacions laborals preveu tant els contractes per escrit com els verbals. El cònsol va afegir, però, que en aquest cas les condicions contractuals “també estan escrites”, ja que totes les contractacions passen per la junta de govern i, per tant, es recull a les actes d’aquesta el “nom de la persona empleada, la categoria, el salari i el temps”. A més, Minguillón va insistir que les actes passen tot seguit al consell de comú i que “el treballador rep el butlletí mensual en què estan fixades totes les condicions”.
Segons va explicar el cònsol major, en el cas dels eventuals s’opta per fer un contracte verbal per una qüestió de “facilitat”. “Són treballadors [com ara els monitors de les colònies o les activitats d’estiu] que estan en actiu una setmana i tornen a sortir, i això fa que quan podrien signar un contracte ja hagin de marxar.” Amb tot va destacar que això no implica que en un futur es plantegi la possibilitat d’establir un contracte estàndard per a aquests casos.
Quant al personal de relació especial, no va exposar cap argument pel qual la corporació es decanta per utilitzar els contractes verbals i es va limitar a recordar que, a banda de les actes de la junta de govern, aquests treballadors juren davant del consell de comú i, per tant, “a les actes d’aquest queden perfectament escrites les condicions contractuals, que tot seguit apareixen publicades al BOPA”.
Minguillón va explicar que el Comú d’Andorra la Vella té el costum de no formalitzar per escrit els contractes. I, com que “no és cap anormalitat”, el cònsol no es va pronunciar sobre si es canviarà aquesta pràctica. “Farem el que creguem oportú”, va subratllar, al mateix temps que va afirmar, tot referint-se a l’observació efectuada en el darrer informe, que “el Tribunal de Comptes entén de comptes però la legislació laboral no és el seu fort”.