L’arquitecte Josep Travé és el guanyador del concurs d’idees convocat per seleccionar un professional que redacti el projecte de construcció del Tanatori Nacional i les sales de vetlla del Comú d’Escaldes-Engordany. La proposta que va resultar elegida intenta graduar la intimitat, passant de l’entorn urbà i sorollós on s’ubicarà a un espai en què la gent se sentirà cada cop més recollida. L’edifici s’alçarà al terreny situat just al costat de la capella de la clínica Meritxell i s’hi accedirà pel carrer dels Escalls. Travé va explicar que aquesta sensació de recolliment s’aconsegueix jugant amb els patis, que permeten passar del soroll de l’exterior al silenci de l’interior. 
Així, hi haurà una plaça exterior i una porxada que donarà pas al primer vestíbul. La proposta preveu un segon hall i finalment la sala de vetlles, un espai de “respecte vers el difunt” i que tindrà una il·luminació més tènue. Hi haurà quatre sales de vetlla que ocuparan la planta baixa i una planta superior. A la part soterrània hi haurà el tanatori nacional. L’arquitecte va remarcar que és un projecte molt funcional i senzill, que busca facilitar la feina dels professionals i que preveu una connexió amb la capella annexa. Travé també va exposar que el treball és força complex, tenint en compte la parcel·la on s’ubicarà i l’entorn, amb una circulació de vehicles important.
Aquest projecte s’ha elegit entre les 16 propostes que es van presentar al concurs, totes molt treballades i ambicioses, segons van dir el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, i la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín.  El segon premi ha estat per a Lluís Ginjaume i el tercer per a Eduard Mariné i Gerard Arias, un projecte, aquest darrer, que preveia una sala litúrgica per a diferents tipus de comiats, un espai que no recull la proposta elegida. 
Ara, el guanyador haurà de redactar el projecte i l’avantprojecte, pel qual té dotze setmanes. Torres va explicar que tan bon punt el Govern tingui el pressupost del 2018 operatiu es licitaran les obres, que s’espera que comencin de cara a l’estiu. El cost total de l’edifici és d’1,8 milions d’euros i s’assumiran pràcticament a parts iguals entre l’executiu i el Comú. La corporació ja té prevista una partida de 400.000 euros per a aquest any però, si és necessari, hi aportarà els 800.000 o 900.000 euros que suposen les sales de vetlla i la plaça. Això dependrà de l’evolució dels treballs, tot i que es calcula tenir-los enllestits el 2019. Les despeses de conservació i explotació també seran repartides de forma similar entre el Govern i el Comú. Torres va destacar que aquest és un exemple de bona col·laboració entre administracions que cal mantenir en el futur. 
Marín va remarcar que amb l’edifici es dona resposta a la reivindicació de la població sorgida després del tancament de l’antic tanatori, un fet que va comportar la recollida de 600 signatures. La cònsol va assegurar que des d’aleshores no s’ha deixat de demanar la instal·lació al Govern tot i que no era possible començar la construcció fins a tenir enllestides les obres al Falgueró. 

 

En breu, un “cronograma” dels treballs de l’heliport

El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va explicar que els informes de l’heliport estan pràcticament enllestits i “molt aviat es podrà donar un cronograma de com ha d’anar la construcció de l’heliport”. Això amb el “condicionant que ara tindrem els informes aeronàutics”. Torres va recordar que aquests estudis també els haurien de ratificar els experts francesos, tal com havien fet amb els altres informes”. Quant al GPS a l’aeroport d’Andorra-La Seu, va remarcar que no hi ha cap novetat des que el ministre Gilbert Saboya va expressar-se amb relació a la infraestructura.