Diari digital d'Andorra Bondia

Els agents penitenciaris es plantegen emprendre mesures legals contra el Raonador


Escrit per: 
Agències / Foto: N. M.


Els tres sindicats del Centre Penitenciari s'han unit per respondre a l'informe del Raonador del Ciutadà, i ho han fet amb una carta oberta on critiquen com va tractar l'expedient 193/10.

 L'informe del Raonador narrava com el pres va denunciar accions violentes i vexatòries dels agents cap a ell, i els sindicats responen a l'informe reclamant una disculpa pública i anunciant que es plantegen estudiar emprendre mesures legals contra el Raonador per difamació, ja que neguen rotundament aquestes acusacions. Els portaveus dels sindicats reclamen una disculpa pública i asseguren no haver rebut encara cap disculpa per part del Raonador. D'altra banda, però, l'ANA ha obtingut una còpia de la carta enviada pel raonador, Pere Canturri, al director de les Institucions Penitenciarises, Joan Garcia, on exposa que vol 'desfer tota classe de dubtes que poguessin existir' i assegura que a l'informe quedava demostrat 'que l'actuació dels agents sempre havia estat d'acord i en compliment de la llei'. Tot i així, els portaveus dels sindicats asseguren que això 'no ens serveix' ja que volen una disculpa pública.
L'expedient 193/10 del Raonador del Ciutadà ha provocat el malestar entre aquesta institució i els agents penitenciaris. Els sindicats han expressat públicament el seu malestar pel fet que se'ls hagi 'desprestigiat públicament' i que la seva imatge hagi quedat malmesa als mitjans de comunicació per la publicació en l'informe de les declaracions del pres on afirmava haver patit vexacions i agressions.
Segons afirmen el portaveu del Sindicat d'Institucions Penitenciàries, Jordi Fius, i la portaveu del Sindicat Andorrà d'Agents Penitenciaris, Sílvia Codina, ells van reclamar al Ministre d'Interior, Marc Vila, una disculpa pública del Raonador del Ciutadà, on quedés clar que ells no van cometre cap de les acusacions del pres en qüestió. La demanda era que aquesta disculpa es fes de manera pública als mitjans de comunicació abans d'aquest dilluns dia 27, segons els portaveus, i no va ser així.
És per aquest motiu que els tres sindicats firmen una carta pública al Raonador on expressen la seva indignació i es defensen de les acusacions. Afirmen que en cas que hi hagués hagut 'violència innecessària o vexacions a caprici dels agents, així com venjatives', com es diu a les declaracions de l'informe, aquest seria motiu de denúncia, i per tant el Raonador ho hagués hagut de trametre a la Justícia. En el seu escrit afirmen que la direcció del centre va trametre un informe detallat on es demostrava que s'havia actuat sempre sota la legalitat i els portaveus afirmen que això només es veu reflectit 'en un paràgraf del text del Raonador, que després de totes les declaracions passa desapercebut'. Per tot això, els sindicats afirmen que es plantejaran emprendre mesures legals contra la institució per difamació, i Codina afirma que fins i tot es podrien emprendre per omissió, 'ja que si ell es va creure aquestes afirmacions ho hauria d'haver denunciat'.
Al llarg d'aquest dimarts a la tarda els portaveus han pogut tenir coneixement d'una carta enviada pel raonador, Pere Canturri, al director del centre, Joan Garcia. Ells asseguren que el director encara no els n'ha informat, però que en tot cas aquest escrit 'no ens serveix'. Mantenen el plantejament de les accions legals, i reclamen que la seva imatge es vegi protegida. Fins i tot, Fius destaca que 'mentre el raonador deixarà aviat el càrrec, nosaltres ens quedem amb la nostra imatge malmesa'.
La carta enviada pel Raonador data de dilluns 27 de juny i reconeix 'l'admiració per la tasca que desenvolupen tots els agents penitenciaris'. Exposa que escriu per 'desfer tota classe de dubtes que poguessin existir' i recorda que en l'informe es deia que 'l'actuació dels agents havia estat l'adequada i sempre de conformitat amb la llei'.
Jordi Fius i Sílvia Codina, però, no han quedat satisfets amb aquesta carta. Diuen que el que volien era una disculpa pública. En la seva carta els sindicats defensen que les actuacions dels agents van ser sempre les adequades i fan referència al Raonador amb algunes cites com 'potser és que esteu molest per no haver-vos convidat a visitar les noves instal·lacions del Centre Penitenciari, aquelles on duem a terme les tortures (perdó, càstigs...) que vós mencioneu a l'informe anual del 2010. Que potser teníeu ganes de provar-les? No estem segurs que us quedés massa bé la caputxa negra que utilitzem per les flagel·lacions, pallisses, descàrregues elèctriques, etc.'
En referència a aquests comentaris, els portaveus dels sindicats indiquen que han volgut ser sarcàstics i fer servir un to de sàtira. També en l'escrit acusen Canturri d'haver volgut donar un toc sensacionalista 'a més de deixar-nos en evidència i desprestigiar-nos davant l'opinió pública, fent omissió de fets que vós coneixíeu'. A més apunten que 'tot plegat ens fa pensar que no li ha interessat mai explicar la veritat dels fets'.
 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte