Diari digital d'Andorra Bondia

Els agents penitenciaris lamenten que Naudi digui que no calen més efectius


Escrit per: 
Agències

L’Associació de Personal i Agents Penitenciaris d’Andorra ha lamentat les declaracions del ministre Víctor Naudi en què assegura que al Centre Penitenciari no cal contractar més personal.

L’Associació de Personal i Agents Penitenciaris d’Andorra (Apapa), encapçalada pel president, Josep Porro; la vicepresidenta, Sílvia Codina, i el portaveu, Joan Ramon Rodríguez, han lamentat les declaracions del ministre Víctor Naudi en què assegura que al Centre Penitenciari no cal contractar més personal. I és que, segons Codina, que fa catorze anys que treballa al Centre, és “incomprensible” que el ministre pugui copsar en unes hores el funcionament de la presó, fer-se’n una idea global i diagnosticar si hi falta personal o no.
A més, els membres de l’Associació han assegurat que amb ells el ministre no s’hi ha reunit, com ha fet amb els bombers, i se senten discriminats per aquest fet. I és que segons ells, les reunions que s’han fet amb els treballadors del Centre només han estat amb els comandaments, sense la representació de la gran massa treballadora. A més, han demanat que ja que el ministre s’atreveix a fer aquestes afirmacions, se’ls mostri l’estudi que ha elaborat per poder treure aquestes conclusions.
I és que segons el sindicat, al centre hi manquen com a mínim nou persones des de fa dos anys, ja que s’han fet promocions internes i altres persones han plegat, i aquestes places no s’han cobert. Segons ha aclarit Porro, el nombre d’efectius no depèn de la quantitat d’interns al centre i, de totes maneres, assegura que cada dia treballen amb el mínim de personal i qualsevol imprevist els afecta.
L’afectació, però, no solament és pels horaris que han de fer per poder tenir coberts tots els torns. La seguretat dels treballadors i dels presos, així com la formació i la reinserció dels reclusos, no està del tot garantida, han declarat.
Pel que fa a la formació, s’han mostrat d’acord que els detinguts hi accedeixin, però creuen que actualment no hi ha prou personal perquè es pugui fer. I respecte a la formació dels agents, té un cost “brutal” pel que fa a personal. La realitat del Centre Penitenciari, llavors, és que “no hi ha mitjans humans per fer bé la feina”.
A més, al seu parer, la política referent al Centre Penitenciari continua sent la mateixa encara que el Govern hagi canviat. Des de l’Associació van proposar una sortida professional i han assegurat que encara esperen una resposta. En aquest sentit, des de l’entitat han assegurat que la carrera professional està tancada i que les possibilitats d’ascendir són nul·les.
Els treballadors del Centre Penitenciari afirmen que han assumit que són els grans oblidats perquè no tenen una cara pública. De totes maneres, segons han reconegut, encara els queda una mica d’esperança en Bruno Bartolomé, excompany sindicalista.
Més pessimistes s’han mostrat amb les promeses del ministre, que “ja no tenen credibilitat”. I és que la contesta del ministre fins ara sempre ha estat la mateixa: fa poc temps que està capdavant del ministeri. El que més molesta els treballadors és que faci servir aquesta excusa per no donar solucions i que en canvi s’atreveixi a dir que no cal contractar més gent. De fet, des del sindicat conviden el ministre a passar un dia amb ells, no de visita oficial, sinó com a treballador, perquè pugui entendre les mancances del centre.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte