Diari digital d'Andorra Bondia
Els andorrans suspenen el Govern
Els andorrans suspenen el Govern

Els andorrans suspenen el Govern


Escrit per: 
Pepa Gallego

L’enquesta d’opinió política del primer semestre del 2016 publicada per l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA) genera diversos titulars, alguns interpretables i d’altres difícilment argumentables segons la realitat política andorrana. El primer que es pot destacar és que els andorrans, que al cap i a la fi són els que tenen veu en les eleccions, suspenen la gestió del Govern i li abaixen la nota de l’any passat, en què l’aprovaven justet. Ara li posen un 4,8 sobre 10. L’altre titular és que el president del grup mixt i conseller socialdemòcrata, Pere López, és el líder que més nota treu amb un 5,77, per sobre d’Antoni Martí, amb un 5,61; Víctor Naudi, amb un 5,39, i Josep Pintat, amb un 5,27. Això sí, sempre des del punt de vista dels andorrans, ja que els no-andorrans valoren més Martí, després Pintat i, per últim, López i Naudi. I finalment el darrer titular és que DA continua sent la força més votada si es té en compte el vot decidit i que dels partits de l’oposició el PS és el més valorat. 

Anem per parts. Els andorrans suspenen la gestió que ha fet el Govern des de les darreres eleccions del març del 2015 amb una nota de 4,84, que són 25 dècimes menys que l’any passat. Per contra, els no-andorrans encara l’aproven amb un 5,39, però també rebaixen la nota amb 
14 dècimes respecte de l’any passat. Tot i això, DA manté el lideratge en intenció de vot, amb diferència en relació a la resta de forces polítiques.

EL PS APROVA
Pel que fa a la valoració dels grups de l’oposició, el PS és l’únic que aprova pels andorrans, que li donen un aprovat pelat, un 5,1. En concret, la pregunta és: “¿Com qualificaria l’actuació política de l’oposició al Consell General dels tres grups i des de les darreres eleccions, l’abril del 2015, en una escala de 0 a 10?” Els Liberals suspenen amb un 4,9 i Socialdemocràcia i Progrés amb un 4,5. Els no-andorrans aproven els tres grups de l’oposició amb notes molt similars, un 5,3 per a  Liberals i PS i un 5,1 per a SDP.

PERE LÓPEZ, EL MÉS VALORAT
Pere López, el president del grup grup mixt i conseller socialdemòcrata, és el líder polític més valorat, a diferència de l’any passat, en què ho va ser Antoni Martí. Els andorrans enquestats posen un 5,77 de nota a López i un 5,61 a Martí. Els segueixen Víctor Naudi amb un 5,39 i Josep Pintat amb un 5,27. Tot i això, i continuant amb els andorrans, López és el menys conegut, perquè els enquestats asseguren que coneixen més Antoni Martí i Josep Pintat, que ronden més del 90%,  i Víctor Naudi, que té un 80%, i l’últim és López amb un 74%. Si tenim en compte els no-andorrans, el més valorat és Martí, seguit de Pintat, tots dos amb una nota superior al 6, i els segueixen amb la mateixa nota, un 5,9, López i Naudi. 

MARTÍ, EL DE MÉS CONFIANÇA
Per primer cop l’enquesta política pregunta als enquestats quin polític o política d’Andorra els mereix més confiança, sense posar cap nom de resposta. Antoni Marí és qui ha rebut un percentatge més alt, però només del 12,9%, seguit de Pere López amb un 5,1%, Jaume Bartumeu amb un 4,6% i Josep Pintat amb un 4,4%. En aquesta pregunta, segons va explicar el director del Centre de Recerca Sociològica de l’IEA, Joan Micó, és important destacar que un 20% no diu cap nom i un 22% diu que cap polític li mereix confiança. Si mirem els no-andorrans, el 44,7% diu que no ho sap, l’11,7% diu que cap i el 10,6% no contesta. Els no-andorrans, però, donen el mateix percentatge majoritari a Martí, i després el segon que els mereix més confiança és Josep Pintat, amb un 4,1%, seguit de Bartumeu amb un 4% i de Marc Forné, que amb un 1,3% supera en una dècima López. Jordi Cinca obté la confiança d’un 2,4% dels andorrans i només d’un 1% dels no-andorrans enquestats. 

 

DA manté el lideratge en intenció de vot, però el 57% diuen que no ho saben o no contesten

Si ens fixem en les preguntes relacionades amb el vot decidit, Demòcrates per Andorra supera la resta de forces polítiques amb un 14,7%, després la segueixen el Partit Socialdemòcrata amb un 9,4%, Liberals d’Andorra amb un 7,3% i Socialdemocràcia i Progrés amb un 2,2%. Aquí cal destacar el 57% de persones que no ho saben o no contesten. Per primer cop, l’IEA ha afegit per als que no contesten la pregunta de per quin partit té més simpatia, i encreuant aquestes dades i les del vot decidit (¿Quin partit votaria si ara se celebressin eleccions generals?) s’arriba a la conclusió que el 38% votaria DA, el 30% el PS, el 24% els Liberals d’Andorra i un 7% SDP. “Aquest és el percentatge que s’acosta més a la intenció de vot que fan en enquestes de països veïns, però aquí hem de tenir en compte que el vot ocult l’hem repartit i seria per igual en tots els partits, i sabem que aquí a Andorra el vot ocult és majoritari pels 

Liberals, però no sabem la proporció”, va explicar el director del Centre de Recerca Sociològica, de l’Institut d’Estudis Andorrans, Joan Micó.
Malgrat situar el PS com a partit més valorat de l’oposició i també en intenció de vot com a segon a la llista, a la pregunta de quin partit creuen que guanyaria si ara se celebressin eleccions generals, la majoria contesten que DA, amb un 46,4%, i posen en segon lloc els Liberals amb un 8,9%. El PS, per contra, només té la confiança de l’1,6%. SDP el vota només un 0,5%, i un 38,6% no ho sap. 

 

 

Andorra
Govern
partits

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte