Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, en un moment de la seva intervenció ahir al Consell General.
El ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, en un moment de la seva intervenció ahir al Consell General.

Els autònoms amb menys ingressos cotitzaran 113 euros en lloc de 453


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Els treballadors per compte propi amb menys ingressos cotitzaran únicament 113 euros mensuals i no una quota de 453 com fins ara, segons preveu el projecte de llei de modificació de la Llei de la Caixa Andorrana de Seguretat Social per canviar la cotització dels autònoms que l’executiu preveu aprovar en el consell de ministres de la setmana vinent.
Així ho va avançar ahir el ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, al Consell General en el transcurs del debat de la proposició de llei de suport als emprenedors, la seva internacionalització i el seu finançament presentada pels parlamentaris del Partit Socialdemòcrata. Saboya, que va destacar que hi haurà una escala de manera que “com més es guanyi, més es pagarà”, va recordar la voluntat de l’executiu que la cotització dels autònoms segons els ingressos no desequilibri els números de la CASS i que “s’incrementaran les cotitzacions en aquells trams de rendes més altes”.
Saboya, que va anunciar aquestes modificacions després de posar en dubte “l’eficàcia” dels beneficis fiscals  i respecte de les cotitzacions a la CASS que preveia el text dels socialdemòcrates, va explicar també que es preveu, en cas de noves iniciatives, que durant el primer any hi hagi una reducció del 50% de la quota i que, en determinats casos, pugui donar-se també una cotització del 0% i que només es paguin 57 euros per garantir la cobertura sanitària.

Una llei del tot nova
Quant a la proposició de llei del PS, el text va rebre el suport de tot l’arc parlamentari excepte el dels parlamentaris que el van presentar, que es van abstenir després de denunciar que el treball fet en comissió “ha buidat de contingut la llei” i d’acusar la majoria demòcrata d’actuar com sempre i “destruir” i “desmerèixer” qualsevol iniciativa que provingui de l’oposició.
En aquest sentit, el socialdemòcrata Gerard Alís, que va demanar a la bancada taronja el perquè van admetre el text a tràmit i si era només per mirar de quedar bé amb els emprenedors, va lamentar que la majoria d’esmenes de DA, a diferència de les presentades per altres formacions, fossin de “supressió” i va lamentar que, mentre el PS “ha presentat un arbre ple de fulles, DA ens ha tornat un tronc amb quatre branques”. Així va remarcar que el text original preveia mesures concretes per afavorir l’emprenedoria i que, un cop passat pel sedàs de la majoria, s’ha convertit en una simple “declaració de bones intencions” amb “una sèrie de compromisos que ja es veurà si es compleixen”.
De fet, i s’hi van referir els diferents grups en les seves intervencions i van vantar-se’n Saboya i el conseller demòcrata Carles Jordana, del text inicial dels socialdemòcrates “no n’ha quedat ni el nom”. I és que un cop sortida de la comissió la llei, que ha passat de tenir 88 articles i 6 disposicions a només 18 articles i 8 disposicions, s’anomena llei de suport a l’activitat empresarial i de foment de l’emprenedoria.
Jordana, que va qualificar el text dels socialdemòcrates de “nyap” i els va retreure el fet que ni tan sols “els seus nous socis de l’anomenat pacte de la cadira hi donen suport”, va defensar els canvis impulsats al text argumentant que era “una còpia de dues lleis espanyoles” i que precisament es basava en aquesta legislació per plantejar noves formes de finançament, com el crowfunding, que no funciona al país veí i que, per tant, tampoc funcionaria al Principat. A més, Jordana, va recordar als socialdemòcrates que per plantejar formules com les de les plataformes de finançament col·lectiu és imprescindible modificar lleis com la de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) per tota la qüestió de la supervisió.
També, en l’àmbit de la supressió de tot el capítol dedicat a noves fórmules de finançament que plantejava el text original, Saboya va recordar que des de la Unió Europea s’està treballant en una normativa per a aquestes plataformes i va suggerir que “és millor” esperar aquesta norma, tot i que no sigui d’obligat compliment, ja que aleshores una plataforma d’aquestes característiques no podria donar únicament servei al mercat intern andorrà sinó que des del Principat podria servir també a fora.
Quant a la resta de grups, Joan Carles Camp (Unió Laurediana-Independents de la Massana), Judith Pallarés (Liberals d’Andorra) i Víctor Naudi (Socialdemocràcia i Progrés) van coincidir a destacar l’adaptació del text a la realitat andorrana i la seva obertura a tots els sectors empresarials i no únicament a uns de determinats, com plantejava el PS, i es van mostrar convençuts que “malgrat que no acaba de donar resposta a les necessitats dels emprenedors és millor aquesta llei que no pas no tenir-ne cap”. El text de suport a l’activitat empresarial i foment de l’emprenedoria va rebre també el suport de la consellera independent Sílvia Bonet.

autònoms
menys ingressos
cotitzaran
113 euros
en lloc de 453

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Son uns lladres fer pagar 440 eur rncara no rls guanyis i a sobre dir que tens un sou fixe de 2062 quan es mentida la majoria.rs vlar tls politics yots son rics i no saben r3s del pais

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte