Diari digital d'Andorra Bondia
Baró i Marsol van comparèixer després de la reunió de cònsols d’ahir.
Baró i Marsol van comparèixer després de la reunió de cònsols d’ahir.

Els comuns donaran les dades que permetran estimar el preu del lloguer


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Agències

Els cònsols estan predisposats a facilitar les dades de què disposen i que han d’ajudar a elaborar un estudi sobre l’evolució dels preus dels lloguers. Segons van explicar els portaveus de la reunió mensual de mandataris comunals celebrada ahir, David Baró i Conxita Marsol, les corporacions han decidit fer pública aquesta informació perquè hi ha hagut un requeriment de la recentment creada Comissió nacional de l’habitatge, que va ser convocada pel Govern i té caràcter oficial. Amb tot, van afegir que estan oberts a rebre qualsevol associació, en referència a les crítiques de l’AGIA que assenyalaven els comuns com els responsables de la manca de dades, un fet que per l’entitat afavoriria la pujada dels preus.

Ara, els comuns treballaran per eliminar les dades personals que figuren en l’impost d’inquil·linat i ho traslladaran al departament d’Estadística, que les processarà. Tot i que aquesta informació està informatitzada, els comuns desconeixen quan podran començar a donar-la. Baró espera, però, que pugui ser en un breu termini de temps. Els cònsols també van destacar que la informació que es pugui extreure de les declaracions d’inquil·linat serà un reflex força fidel de la realitat del mercat de lloguer. Així, van assegurar que a l’hora de pagar l’impost, els propietaris signen una declaració jurada i, a més, es fan inspeccions per comprovar que tothom tributa en funció del que li correspon. És per això que consideren que pot ser un indicador útil per tenir una visió dels preus classificats per les diferents zones de la parròquia. Marsol va remarcar que el que s’oferirà és una foto d’un  moment donat ja que l’impost es paga un cop l’any. En el cas d’Andorra la Vella, la declaració d’inquil·linat es fa el mes de maig de l’any següent. Quant a la informació sobre el nombre d’habitatges buits, els cònsols van recordar que serà a través dels comptadors de les companyies elèctriques que es podrà obtenir. 

Cal recordar que el Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris, l’Associació de Propietaris de Béns Immobles i l’Associació de Contractistes d’Obres van lamentar en diferents ocasions que els comuns es negaven a donar informació sobre l’impost d’inquil·linat per motius de protecció de dades.

En estudi la possibilitat de pagar les taxes en funció del temps viscut en una parròquia

Els cònsols volen incloure en la modificació de la Llei de finances comunals en què estan treballant la possibilitat que els administrats puguin pagar els impostos segons el temps que hagin viscut en una parròquia. Així, el canvi passaria per fraccionar per mesos els impostos i les taxes i en cas que el ciutadà fixés la seva residència en una altra parròquia se li retornaria la part proporcional al temps que no ha viscut en l’anterior per evitar que hagi de satisfer aquestes obligacions per duplicat.

Altres aportacions que s’estan estudiant és establir com preu públic les tarifes dels aparcaments verticals i amb barrera, i per tant sotmesos a IGI. També es planteja que a l’hora de calcular l’endeutament comunal es computi tan sols l’import que s’ha utilitzat d’una pòlissa de crèdit i no la totalitat d’aquesta pòlissa. 

Els cònsols van descartar que la llei s’entri a tràmit aquesta legislatura tenint en compte que és impossible que pugui ser aprovada pel Consell General.Per això, seguiran treballant en el text per tal de poder-lo entrar a tràmit tan bon punt es composi el Consell General sorgit de les properes eleccions. L’objectiu segueix sent que pugui entrar en vigor el 2020, tot i que ja van advertir que no serà fàcil. Marsol va posar en relleu que la majoria de canvis són fruit de les necessitats detectades per l’administració comunal en relació al funcionament actual. “És una llei que volem tractar molt bé”, van concloure els mandataris.

comuns
dades
estimar
preu
lloguer
Comentaris: 2

Comentaris

A partir de l'abril de l'any que ve m'augmenten 220€ mensuals el preu del meu lloguer, ho veieu normal? quan fa més de 7 anys que tinc el salari congelat...algú em pot dir, quins privilegis tinc per ser andorrà?
Tens raó, però si és que fa riure el tema... qui fa les lleis son els mateixos propietaris dels pisos de lloguer, gent que mai tindran aquest problema de augment de lloguer, gent que no trepitgen el carrer, gent que viuen en un altre món, en resum, gent que es poden dedicar a la política perquè tenen ben resolt el tema econòmic.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic