Diari digital d'Andorra Bondia
Els comuns insinuen que podrien cedir al Govern els ajuts als tutelats
Els comuns insinuen que podrien cedir al Govern els ajuts als tutelats

Els comuns insinuen que podrien cedir al Govern els ajuts als tutelats


Escrit per: 
M.S.C ./ FOTO: Agències/M.B.

Els comuns podrien deixar en mans del Govern l’aportació econòmica que fan anualment a les persones ateses per la Fundació Privada Tutelar. Així ho van insinuar ahir en la compareixença posterior a la reunió de cònsols. Actualment, cada corporació ofereix 100 euros per tutelat que hi ha a la seva parròquia fins a un import màxim de 12.000 euros a l’any. Aquesta contribució està regulada a través d’un conveni entre les administracions comunals i la fundació des de l’any 2008. Recentment s’ha renovat per un període de quatre anys, és a dir que fins al 2020 la forma actual de funcionament es podria mantenir. 

Amb tot, els cònsols destaquen que l’acord es va signar en un moment en què el Govern no donava cobertura a aquestes necessitats i van ser els comuns els que van assumir unes competències que no els pertocaven. Avui, en canvi, ja hi ha en vigor la Llei de serveis socials i sociosanitaris i també està en marxa la negociació amb l’executiu sobre les competències. És per aquest motiu que consideren que “ara és un bon moment per revisar-ho” i per analitzar si aquest conveni amb la Fundació Tutelar s’adapta a la nova legislació, segons van assenyalar els portaveus de la reunió de cònsols d’ahir, David Baró i Conxita Marsol. Així doncs, l’aportació econòmica als tutelats serà objecte d’una reunió que preveuen mantenir amb el Govern i que té per objectiu clarificar si l’han de continuar assumint les corporacions o bé si l’executiu se’n faria càrrec.

Ni Baró ni Marsol van voler assenyalar qui creuen els cònsols que ho hauria de cobrir i es van limitar a exposar que es tracta de definir clarament de qui és la competència. En tot cas, els mandataris comunals van assegurar que mentre no estigui tancada la reforma no hi haurà cap canvi i cada corporació seguirà destinant a la Fundació Tutelar un màxim de 12.000 euros a l’any. Baró va posar en relleu que la voluntat dels comuns és que serveis com l’esplai, les biblioteques o les escoles bressol, per exemple, continuïn oferint-se des de les administracions locals, ja que són serveis de “molta proximitat”. En canvi, els ajuts socials i el servei d’atenció domiciliària queden recollits en la Llei de serveis socials i sociosanitaris i són competència governamental.

Els cònsols també es van referir ahir a la proposta de Liberals d’Andorra de constituir una taula nacional, amb participació de l’executiu, el Consell General i les administracions parroquials, tant les majories com les oposicions, per abordar la redefinició de les competències i transferències. Per Marsol i Baró, cada comú ja informa la majoria i les minories d’aquestes negociacions, i si fins ara no s’ha fet és perquè no hi ha cap proposta tancada. A més indiquen que la taula nacional de competències s’hauria de constituir amb el Consell General, que és on hi ha representades totes les forces polítiques.

Per altra banda, els comuns van definir amb el ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, la configuració del comitè de seguiment del pla estratègic de turisme de compres (que serà l’òrgan executiu i tindrà la participació de quatre cònsols) i la resta de comissions previstes en aquest pla –de comunicació i comercialització, gestió, sector central, Pas de la Casa, altres sectors i sectors complementaris–. La previsió és que al març ja hi pugui haver les primeres reunions per impulsar la iniciativa.

 

Carnet Jove preveu desenvolupar el carnet d’estudiant internacional 

L’associació Carnet Jove preveu desenvolupar el carnet d’estudiant internacional. Aquesta és una de les iniciatives que espera impulsar en un futur, tal com van explicar ahir els cònsols. A banda, també s’aposta per potenciar els projectes d’àmbit europeu, tenint en compte que els joves es mouen molt en aquest àmbit. 

L’associació està formada pels set comuns i recentment s’hi ha afegit el Govern. A banda disposa d’un banc patrocinador, amb el qual en les properes setmanes s’espera poder tancar el contracte de patrocini, que es renova. Aquest acord serà per deu anys, però al cap de cinc es preveu fer un seguiment dels objectius i afegir-n’hi d’altres. 

Per altra banda, la reunió de cònsols va acordar destinar 7.000 euros al projecte de la perdiu xerra i 2.000 euros a l’Associació Internacional d’Alcaldes Francòfons, com a quota mensual. 

Així mateix, els mandataris comunals van apostar per continuar contribuint a la Plataforma d’ONG d’Andorra, a la qual es destinarà 3.000 euros per als casos als quals hagi de fer front. Des de fa uns anys, els comuns fan una aportació econòmica única anual a aquesta organització.

 

Concurs al maig per a la gestió del cens caní

La reunió de cònsols també va facultar ahir el Comú d’Escaldes-Engordany perquè convoqui un concurs per seleccionar una empresa que gestioni el cens caní, que ha de permetre identificar a través de l’ADN dels gossos els propietaris que no recullen els excrements del carrer. El plec de bases es preveu publicar al maig i la intenció és que de cara a finals d’any ja es pugui implantar aquest projecte. Així mateix, els cònsols van explicar que el ministeri de Medi Ambient també està avançant en la seva tasca. A banda, les corporacions preveuen dur a terme campanyes de sensibilització. Aproximadament hi ha 10.000 gossos censats al Principat. 

 

reunió de cònsols
consols
tutelats
competències
comuns
cens caní
Carnet Jove

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte