Diari digital d'Andorra Bondia

Els comuns podran reduir la cessió obligatòria en sòl durant uns mesos


Escrit per: 
Redacció

El Govern va desvelar ahir per fi algunes iniciatives concretes de xoc i a curt termini per intentar revifar la construcció, una de les activitats que més estan patint la crisi en els últims anys. La prova del mal moment del sector és que l’any passat va registrar un 14% menys de treballadors i que des de l’any 2005 n’ha perdut un 50%.

Són xifres que ja es coneixien però que ahir va tornar a posar sobre la taula el ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, per donar una imatge exacta “de la magnitud de la tragèdia” i que demostren la necessitat de procedir de manera immediata, segons va dir, a aplicar “mesures urgents que serveixin per agilitzar els projectes constructius”.
Alcobé va comparèixer a l’habitual roda de premsa del Govern dels dimecres acompanyat del director d’Ordenament Territorial, Esteve Comes, per explicar que seran setze els canvis que s’introduiran a la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme (LGOTU), que han estat consensuats en la seva major part amb els comuns, que a partir del juliol d’aquest any ja podran adaptar els seus plans d’urbanisme. L’objectiu de les modificacions que es pretenen fer a la llei és essencialment flexibilitzar les actuacions urbanístiques i possibilitar noves inversions, simplificar els tràmits administratius i reactivar el sector de la construcció. “Aquest mes de maig acabarem de coordinar amb els comuns les mesures perquè a principis de juny es pugui tramitar la proposta
de modificació”, segons va explicar Alcobé.
El canvi que pot tenir més transcendència a l’hora de millorar l’activitat en el sector de la construcció seria la possibilitat que els comuns poguessin condonar (0%) o reduir, fins a on cada comú estimés convenient, el percentatge de cessió obligatòria en sòl urbà consolidat. La mesura seria de caràcter temporal, durant sis o vuit mesos, amb la finalitat que tingués un impacte directe i immediat, ja que seria un al·licient per als promotors immobiliaris començar a construir en aquest moment. Els diferents plans d’urbanisme han fixat entre un 5% i un 15% la cessió obligatòria. “Tots els comuns sembla que tenen la voluntat d’acollir-s’hi”, va dir Comes.
El paquet de modificacions també inclou l’obtenció de les llicències de construcció a zero dies mitjançant un procediment declaratiu. En aquests casos, el tècnic que hagi elaborat el projecte serà el responsable que aquest respecti el que marca la normativa i posteriorment l’administració s’encarregarà de comprovar que s’han complert tots els requisits.
Així mateix, quan la nova llei estigui aprovada es podran construir habitatges unifamiliars sense que s’hagi desenvolupat el pla parcial en determinades condicions. D’aquesta manera, es podrà edificar un habitatge d’aquest tipus però sense que s’hagi desenvolupat abans una unitat d’actuació.
D’altra banda, es té previst objectivar uns criteris generals per definir els entorns de protecció del patrimoni cultural per facilitar possibles actuacions en aquests indrets. “Hi ha d’haver uns criteris més clars, més àgils i més concrets dels que teníem fins ara”, va indicar Comes.
Amb el nou text en vigor també serà possible que la cessió econòmica de sòl pugui ser destinada a la construcció d’equipaments. Fins ara els comuns només poden dedicar les cessions econòmiques del sòl a l’adquisició de terrenys. “El que es pretén és que les cessions puguin servir també per equipar terrenys i fer des d’un jardí fins a un immoble.”
Finalment, un altre dels canvis que suposarà el nou text és que s’ampliarà la cessió del sòl als béns immobles. “Això possibilitarà que algunes necessitats dels comuns quedin cobertes i que el propietari no hagi de desemborsar una quantitat de diners”, va dir Comes.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte