El 2020 tots o la gran majoria d’edificis públics haurien d’haver millorat la seva accessibilitat. El ministeri d’Ordenament Territorial i la Comissió d’Accessibilitat van elaborar un inventari d’edificis públics dels comuns que han d’incorporar mesures per fer-los adaptables per a aquell percentatge de població que presenti alguna mena de discapacitat. Així ho van avançar ja en la darrera reunió de cònsols. El que no es va dir és que les corporacions tenen un any per fer les obres pertinents als seus edificis. El ministre en funcions Jordi Torres i el president de la Comissió d’accessibilitat, Albert Llovera, van explicar ahir que les recomanacions ja estan entregades als comuns.
En aquesta catalogació d’edificis s’ha especificat amb els colors del semàfor (vermell, groc i verd) els edificis que necessiten unes obres majors per convertir-los en accessibles, aquells que fàcilment es podran convertir i aquells que ja ho són. Tot i això, el termini d’un any és perquè es resolguin les mancances bàsiques. Els comuns ja han nomenat els tècnics que integraran la Comissió d’accessibilitat que farà el seguiment del compliment d’aquestes recomanacions i en la reunió que s’ha de mantenir les pròximes setmanes es fixarà el calendari perquè les principals prioritats estiguin corregides el 2020. El Govern, per la seva part, ja ha fet un seguit de millores als edificis públics de l’Administració general. Torres va concretar que en la darrera legislatura s’ha destinat més d’un milió d’euros a treballs d’eliminació de barreres arquitectòniques i va destacar que la majoria d’edificis ja són adaptables.
Amb tot, l’edificació pública tindria l’accessibilitat resolta, i la privada i de nova construcció també, perquè per llei els ascensors han de guardar unes mesures i s’han de fer determinades rampes, però el que es vol és que tot allò privat millori també aquestes condicions. Per aquest motiu, i per tal de conscienciar sobretot el sector de la construcció, enginyers i arquitectes, el Govern, de la mà de la Comissió d’accessibilitat, ha elaborat el manual editat sota el títol Tots sense límits, que dona unes recomanacions i directius per fer que els espais siguin accessibles i utilitzables per tothom. Aquest manual mira l’accessibilitat des del punt de vista de la discapacitat, de la mobilitat reduïda, per a embarassades o persones grans, per exemple. El manual defineix els graus d’accessibilitat dels espais (grau adaptat i grau practicable) i va dirigit sobretot a “aquelles obres menors” d’establiments per aprofitar-les i “fer espais inclusius”, va dir Torres.
Un web per denunciar o aplaudir la ‘in/accesibilitat’
A partir d’avui al web accessibilitat.ad també es podrà denunciar públicament aquells llocs que no són accessibles “però també es podran publicar els llocs que ho són”, va apuntar Llovera. El president de la Comissió d’accessibilitat, considera que Andorra és pionera en aquesta qüestió “tot i que queda molta feina per fer”, va apuntar. En la presentació del manual de bones pràctiques, Llovera va remarcar que la proposta per fer espais més accessibles ofereix la construcció “d’espais més agradables per a tothom”. El representant d’aquesta Comissió va remarcar la necessitat de millorar l’accessibilitat a les zones d’aparcament. “Aquí no està multat com als Estats Units i la gent no ho respecta tant, és qüestió d’educació”. Tot i això també va dir que s’està estudiant de limitar el temps d’aparcament de les places per a persones amb discapacitats, “perquè no pot ser que una persona amb un carnet de discapacitat aparqui a una d’aquestes places durant tot el temps dels tres dies que dura un pont”, va apuntar.