Al llarg de l’any passat, els comuns van disposar d’una mitjana de quinze assalariats per corporació procedents del programa de treball temporal en benefici de la col·lectivitat destinat a persones que estan a l’atur. Van ser un total de 106 treballadors, que van realitzar principalment tasques de manteniment, de consergeria o administratives. Tal com han indicat en diverses ocasions els mandataris comunals, aquest programa és de gran utilitat per al funcionament de les administracions locals, sobretot en un moment en què van rebaixant plantilles a través de la no cobertura de baixes.
El gruix principal d’aquestes contractacions es va centrar als mesos d’estiu i a finals d’any, coincidint també amb l’activació per part del Govern de les diferents edicions del programa. Així mateix, i si es compara amb l’exercici anterior, el 2014 els comuns van disposar de més beneficiaris que un any enrere. Durant el 2013, la mitjana de persones que van fer tasques per a les corporacions va ser de 14 i el volum total d’aturats contractats a través d’aquesta via va ser de 98.
El Comú que va fer una utilització més gran del programa va ser el de Sant Julià de Lòria, que va sol·licitar el contingent màxim que permetia l’executiu, 21 persones. La majoria van realitzar tasques de manteniment (operaris de la construcció, pintors o jardiners) i també es va disposar d’un o dos conserges per al Centre Cultural i de Congressos Lauredià, així com de vigilants d’aparcaments. El volum més important de treballadors es va concentrar entre l’agost i el novembre de l’any 2013, i en el cas del 2014 al mes de novembre.
Quant a la Massana, l’any passat va disposar de 19 assalariats (amb un nombre més elevat de llocs de treball ocupats al juny i al desembre), mentre que el 2013 en va obtenir 13 (concentrats en més mesura al juny i al juliol). Van desenvolupar tasques de manteniment (paletes, pintors, neteja), però també hi va haver una persona a l’Oficina de Turisme i guardes forestals.
El Comú de Canillo va beneficiar-se el 2014 de 16 persones (el volum més important es va donar entre l’agost i el desembre), mentre que el 2013 la xifra va pujar a 13 (la majoria a l’agost i al setembre). Van realitzar tasques relacionades amb el manteniment d’edificis o construcció i la neteja, a més de feines de recepcionistes i ajudants de cuina.
En relació al Comú d’Escaldes-Engordany, el 2014 va ocupar 15 persones (el gruix principal durant els mesos d’estiu), dues més que l’any anterior. Van fer sobretot feines de manteniment i pintura, i també es va disposar d’operaris de camins de muntanya, un jardiner i un conserge.
A Andorra la Vella, l’any passat es van sol·licitar 14 empleats (el volum més elevat va coincidir al setembre i al novembre), mentre que el 2013 havien estat 13 (principalment de l’agost al novembre). En concret van des­envolupar tasques d’operaris d’obres, aigües, enllumenat, forestal i parcs, i neteja, i també es va disposar d’un tècnic de manteniment d’informàtica, un informador turístic i administratius.
A diferència de la resta, el Comú d’Encamp va disposar de menys personal el 2014 (11) que el 2013 (13). També van treballar en manteniment, obres, pintura i lampisteria o com a auxiliars de banders, en jardineria i higiene, i hi va haver algun administratiu. El mateix cas es va donar a Ordino, on el Comú va sol·licitar 10 treballadors el 2014 i 12 l’any anterior (principalment als mesos de setembre i octubre). Aquest personal va fer tasques administratives o de neteja, i a més es va disposar d’operaris, un recepcionista i un peó forestal.
El programa de treball temporal en benefici de la col·lectivitat impulsat pel Govern ofereix un contracte per a un període màxim de sis mesos a aturats per un sou equivalent al salari mínim vigent.