Diari digital d'Andorra Bondia
Els comuns volen tenir veu vinculant en les infraestructures sensibles
Els comuns volen tenir veu vinculant en les infraestructures sensibles

Els comuns volen tenir veu vinculant en les infraestructures sensibles


Escrit per: 
M.S.C.

A grans trets, els comuns veuen amb bons ulls la proposta de modificació de la llei del sòl que els va fer arribar el Govern i que té com a motivació principal facilitar que l’executiu pugui obtenir terreny de cessió gratuït per ubicar-hi projectes d’interès nacional. Amb tot, consideren que hi ha un aspecte que cal millorar, que és la cessió d’espais per a construir-hi infraestructures sensibles, és a dir, equipaments com podrien ser un heliport, una central elèctrica o un forn incinerador, per posar alguns exemples. En concret, el que tots els cònsols coincideixen a demanar és que l’opinió dels comuns sigui vinculant a l’hora de desenvolupar aquesta mena d’instal·lacions.

En aquest sentit es va expressar el cònsol menor d’Escaldes-Engordany, Marc Calvet, que va recordar que la potestat sobre el territori és comunal i que, per tant, l’objectiu seria que en el cas que es volgués desenvolupar una instal·lació sensible en alguna parròquia, el dictamen del comú fos vinculant. Calvet considera que s’haurien d’establir un seguit de criteris que permetessin definir què és un equipament d’aquest tipus. Aquest treball s’emprendrà ara, de forma conjunta entre comuns i Govern, i el cònsol escaldenc confia que serà fàcil arribar a un acord. Per tot plegat, Calvet considera que “tret del que fa referència a les infraestructures sensibles, la proposta de modificació de la llei és molt positiva perquè resol molts problemes”. Sobre aquests va destacar que amb els canvis serà més fàcil obtenir terreny de cessió per fer dipòsits d’aigua o obrir carrers, per exemple. També el cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, va afirmar que “caldria definir els projectes sensibles i en aquests casos fer que l’informe dels comuns fos vinculant”.
Des de la Massana, el cònsol major, David Baró, va destacar que “en  global ho veiem bé, tot i que hi farem aportacions”. Així es va mostrar a l’espera de “llistar les infraestructures sensibles”, ja que és un “compromís” del Govern i així ho ha reiterat recentment. A més, va destacar que la corporació comparteix l’objectiu de la modificació de la llei, ja que “per fer una escola cal una cessió gratuïta de terreny. Tots som Estat”. 
A Sant Julià de Lòria, el Comú també està treballant en les infraestructures sensibles. Tot i així, el conseller d’Urbanisme, Joan Vidal, no va voler avançar quina valoració es fa de la modificació de la llei. També prudent es va mostrar el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, que va detallar que “mirarem tots els temes que ens poden preocupar i ho treballarem conjuntament tots els comuns” amb l’objectiu que de totes les observacions se’n pugui extreure un sol document. Quant al Comú d’Andorra la Vella, la cònsol major, Conxita Marsol, va exposar que cal trobar alguna fórmula per procedir en el cas de les infraestructures sensibles. “Podria ser una llista d’infraestructures sensibles o una llista d’infraestructures no sensibles, que potser seria més fàcil de fer”. Al mateix temps també creu que l’opinió del comú hauria de ser vinculant en aquest tipus d’instal·lacions. Marsol va fer aquestes declaracions ahir abans de la reunió en què s’havia d’analitzar el document.
Finalment, el cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, va explicar que tot i que gran part del text és molt lògica, des d’aquesta parròquia es vetllarà perquè “en les instal·lacions sensibles es pugui dir alguna cosa. Han de ser consensuades”. Aquest seria el principal problema del document, va coincidir.

comuns
llei
sòl
Andorra

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte