Diari digital d'Andorra Bondia
Els cònsols adverteixen el Govern del perill de posar en risc les inversions
Els cònsols adverteixen el Govern del perill de posar en risc les inversions

Els cònsols adverteixen el Govern del perill de posar en risc les inversions


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

La proposta del Govern d’establir una base fixa de transferències als comuns d’entre 52 i 55 milions d’euros ha estat rebuda amb fredor per les administracions parroquials, que consideren les xifres plantejades per l’executiu com “una voluntat de marcar posicions”.  
I és que, malgrat que majoritàriament els mandataris comunals són partidaris d’esperar a veure com es va concretant la proposta sobre les transferències, i no únicament la xifra que es fixaria sinó també –i més important per als comuns– sota quins criteris es repartiria, sí que van advertir, amb més o menys contundència, que unes transferències inferiors a les actuals congelades en 54,6 milions “podrien posar en perill” la capacitat de les corporacions per portar a terme determinades inversions.
En aquest aspecte van coincidir els cònsols d’Ordino, Josep Àngel Mortés, i de la Massana, David Baró. El primer, que va recordar que abans d’abordar amb profunditat les transferències “cal primer tancar les competències”, sí que va destacar que “com menys transferència faci el Govern, menys inversió hi haurà després a les parròquies”, motiu pel qual va apel·lar a “trobar el consens”.
Un acord que, per Mortés, que va insistir en la necessitat de “tancar les competències per veure qui fa què i el cost que té”, serà especialment important a l’hora de determinar “els paràmetres que es facin servir per veure com es distribuiran” aquestes transferències, tot i que va remarcar “que encara no estem en aquesta fase de la negociació”.
Per Baró, que va recordar “l’esforç fet pels comuns els darrers quatre anys per abaixar la despesa i quadrar el pressupost”, un esforç que “no ha estat ben bé igual per part del Govern”, si es va cap avall en les transferències que perceben actualment les corporacions parroquials “el que en sortirà perjudicada serà la inversió”.
Tot i això, el cònsol massanenc es va voler mostrar prudent perquè, malgrat la forquilla de xifres, “no s’ha abordat del tot el tema de les transferències” i no “hi ha tancada cap xifra ni cap fórmula de repartiment”.
La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, va considerar prematur valorar una quantitat o una altra de les transferències en el moment actual de les negociacions. “Estem centrats en el treball sobre les competències i quan aquest quedi dibuixat es veurà si aquesta xifra de 52 a 55 milions és idònia o no”, va destacar Marín, que va advertir també que caldrà veure els criteris de repartiment que s’hi voldran incorporar, així com els ajustaments que caldrà fer en els criteris actuals, ja que les corporacions han d’acabar d’ajustar el cens de cada parròquia i també caldria ajustar els quilòmetres quadrats de territori corresponent a cada parròquia.
Així mateix, Marín, que va destacar que també cal anar cap a una unificació dels impostos i les taxes que apliquen les corporacions parroquials perquè totes utilitzin les mateixes figures, va insistir que s’està “molt focalitzat” en la qüestió de les competències i a tancar qüestions com les carreteres secundàries, el seu manteniment i els talussos, ja que encara que hi ha la Llei de designació de carreteres es vol deixar tot ben “clar”, o d’altres aspectes com l’atenció domiciliària i les escoles bressol, entre d’altres.
Des d’Andorra la Vella i Encamp es va voler optar per la “prudència” i esperar que la proposta vagi agafant forma en properes reunions. Així, la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, es va limitar a remarcar que “encara no se’ns ha plantejat com quedaran fixades les transferències ni el seu sistema de càlcul”.
En aquest sentit, Marsol va avançar que la setmana vinent hi ha prevista una nova trobada en la qual es podria informar de l’import i de la forma de repartiment, i va preferir “esperar” a poder “disposar d’aquesta informació per valorar-la”. Tot i això, la cònsol major de la capital va admetre que establir una xifra fixa per a les transferències “és difícil, ja que hi ha canvis i per tant caldrà algun mecanisme o sistema de correcció”.
Per la seva part, des de la corporació encampadana es va insistir que “s’està treballant i que per tant l’avaluació caldrà fer-la més endavant en funció  de com evolucioni tot plegat, ja que la xifra no està tancada”. Precisament per aquest darrer aspecte, i malgrat el globus sonda llançat per l’executiu en proposar aquesta forquilla de 52 a 55 milions, des del Comú d’Encamp es va insistir a voler fer les coses pas a pas perquè es tracta d’una qüestió d’Estat de què “cal parlar entre tots 
plegats”.
La necessitat d’un consens ampli per tancar aquest tema és una qüestió en què també van coincidir bona part dels mandataris parroquials. En aquesta línia, des del Comú de Sant Julià de Lòria, d’on es va voler esperar també a disposar d’una proposta més concreta, es va “supeditar” qualsevol decisió al que acabi decidint el Consell General.
Malgrat els diferents intents, va ser impossible contactar amb el cònsol major de Canillo, Josep Mandicó.

 

Darrer intent de Martí per convèncer el PS

El cap de Govern, Antoni Martí, va mantenir ahir una última reunió amb els consellers generals del Partit Socialdemòcrata per mirar de seduir-los i aconseguir que finalment votin favorablement a la nova congelació de les transferències per aquest exercici prevista al projecte de pressupost, una qüestió doncs que queda oberta fins a la votació d’aquesta tarda. Segons va explicar el ministre portaveu, Jordi Cinca, que no es va voler posicionar sobre un hipotètic canvi de posicionament dels socialdemòcrates perquè “no ens pertoca a nosaltres”, en la reunió es va explicitar amb “molt més detall” la proposta sobre les competències, i Martí en va fer una valoració “positiva”.

transferències
comuns
Govern
administracions parroquials
consols
competències

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte