Els cònsols confien que la proposició de llei de modificació de la Llei de patrimoni cultural que van presentar amb l’objectiu de facilitar la rehabilitació dels edificis afectats pels entorns de protecció tirarà endavant amb algunes esmenes de redacció però no de fons. Les corporacions estan a l’espera de rebre el criteri del Govern sobre el text, però per les informacions de què disposen serà favorable amb “algun matís”, que no afectarà el contingut, van dir els cònsols majors de la Massana i Andorra la Vella, David Baró i Rosa Ferrer, que ahir van actuar de portaveus de la reunió mensual.
El suport del grup parlamentari demòcrata a la proposició de llei dels cònsols sembla que també hi és. En aquest sentit, Ferrer va explicar que el text es va treballar de forma conjunta entre DA i els comuns i que les dues parts van veure la necessitat de fer-hi algunes “esmenes formals més que de contingut”, ja que alguns termes utilitzats podien comportar diferents interpretacions. Això es podria resoldre amb dues o tres esmenes, van dir, al mateix temps que van recordar que en relació amb el fons es disposa de dictàmens que conclouen que la proposició s’ajusta a la Constitució.

Competències

Després de la reunió, els cònsols van dinar amb el cap de Govern, Antoni Martí, amb qui van “fer el punt” de diferents temes, i a la tarda van continuar el treball sobre les competències per preparar la reunió del 18 de març amb l’executiu. En concret es van centrar en quatre competències que consideren prioritàries, com són el manteniment de carreteres (clarificar quines tasques ha de fer cada part), els recursos naturals, l’urbanisme (aspectes com les cessions obligatòries) i els serveis socials (escoles bressol o el servei d’atenció a domicili).
Els cònsols també van esmentar que cal trobar una solució per a l’Institut de Música, el transport públic i la promoció turística. La intenció és elaborar una proposta redaccional dels comuns per presentar-la al Govern. Baró va remarcar que del que es tracta és de veure com reordenar els serveis per ser més eficients i optimitzar els recursos.

ITP

Després de l’acord amb l’executiu per a la liquidació de l’ITP, els comuns i el Govern demanaran la suspensió dels recursos que ja estan pendents de sentència corresponents al primer i el segon trimestre del 2013 i la suspensió posterior del tercer. Quant al recurs al Constitucional, seguirà el seu curs fins que no es faci la modificació legislativa. Un cop aprovada pel Consell General i publicada al BOPA, les corporacions tenen previst retirar totes les accions judicials.

Cens de població

Amb l’objectiu d’anar depurant el cens de població, els comuns han plantejat poder obtenir informació de la CASS perquè la parapública comuniqui els casos de defunció de persones que viuen a l’estranger. Segons van explicar els cònsols, als censos hi ha inscrits que superen els 100 anys. Solen ser persones que han marxat d’Andorra però que ja han mort. Normalment, quan això passa, la família envia el certificat de defunció a la CASS ja que la parapública sol·licita regularment la fe de vida per confirmar que el beneficiari encara viu. Segons va explicar la cònsol major d’Andorra la Vella, sembla que hi ha un preacord perquè aquestes dades puguin arribar a les corporacions i permetre així donar-les de baixa del cens.

Vehicles embargats

Els cònsols demanaran al Govern buscar un procediment tècnic, jurídic i conjunt per agilitzar el procés en els casos dels vehicles embargats i que estan dipositats als aparcaments comunals, així com resoldre’n la vigilància. Els comuns indiquen que ocupen molt espai (n’hi ha que en tenen més de 40) i la brutícia.

Animals de companyia

Els cònsols van validar un pla de comunicació relacionat amb els animals de companyia. La campanya arrencarà l’1 d’abril i recordarà les obligacions i les sancions. L’objectiu és mantenir els carrers nets ja que, tot i que hi ha hagut una millora, encara es troben excrements, va dir Baró.