Diari digital d'Andorra Bondia
La reunió de cònsols va tenir lloc al Comú d’Ordino, ahir.
La reunió de cònsols va tenir lloc al Comú d’Ordino, ahir.

Els cònsols treballen perquè la llei de finances comunals estigui pel 2020


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: M.M.

Els comuns segueixen treballant en la modificació de la Llei de finances comunals amb l’objectiu que el text es pugui aplicar el gener del 2020. Els portaveus de la reunió de cònsols celebrada ahir, Josep Àngel Mortés i David Baró, van acceptar que difícilment la proposició de llei que estan redactant es podrà aprovar aquesta legislatura però van defensar que estan obligats a fer la seva feina, indepedentment del calendari electoral. Per això preveuen entrar-la a tràmit durant aquesta legislatura i van advertir que en el cas que quedi al calaix la tornaran a presentar a la propera.
Aquesta modificació ha de permetre adequar la llei als canvis normatius que s’han aprovat en els darrers anys, com ara la Llei de bases de l’ordenament tributari, la Llei de competències o la Llei de finances públiques. Els cònsols van destacar que aquests textos entren en contradicció amb la Llei de finances comunals i per això cal adaptar-la. Cal recordar que amb la modificació s’ampliaran els àmbits en què els comuns poden aplicar bonificacions, que avui estan molt acotats. Una de les vies que s’obrirà, per exemple, serà l’exoneració de tributs per afavorir la posada de més pisos de lloguer al mercat. A més, s’incorporen les entitats exemptes i es clarifiquen definicions i indefinicions.
En la trobada d’ahir també es va acordar que cada comú aportarà 12.000 euros a la reunió de cònsols, la mateixa quantitat que el darrer any, així com 24.000 euros per corporació en dos anys per als Jocs dels Petits Estats.
Finalment, els portaveus de la reunió de cònsols d’ahir es van referir a la regularització de les transferències corresponents al 2017 després que no s’assolís el suport necessari al Consell General per congelar-les un any més. Mortés va acceptar, tal i com va recordar el ministre de Finances, que la xifra d’aquest exercici serà la més alta de la història que ingressen els comuns. Tot i així, va advertir que és l’import que estableix la llei i va afegir que “com més aviat cobrem, més aviat podrem invertir”. De la seva banda, Baró va assenyalar que aquests diners de més ja no van ser pressupostats pels comuns, tenint en compte el pacte assolit amb el Govern per congelar la xifra. Amb tot, va indicar que l’important és que el Govern està obligat a complir. D’altra banda, i en relació a les transferències d’aquest any, van confirmar que cap altre comú, a banda d’Andorra la Vella, ha impugnat l’import calculat pel Govern i es van mostrar a l’espera de l’entrada en vigor de la modificació de la llei de transferències.

Els comuns no descarten noves accions pels expedients prescrits 

Els set comuns van informar que ja han rebut el pagament per part del Govern de la indemnització per les sancions i deutes prescrits a la Batllia. L’import per a totes les corporacions puja a uns 2 milions d’euros, una xifra que suposa el 50% de les quantitats reclamades, tal i com dicta la sentència del Tribunal Superior. Preguntats sobre la possibilitat d’emprendre noves accions en relació als dossiers que han prescrit posteriorment a la presentació d’aquesta demanda contra l’executiu, els portaveus de la reunió de cònsols no ho van descartar. Així, tot i admetre que hi pot haver un romanent, ara per ara es desconeix de quines xifres s’estaria parlant. Cal recordar que els comuns van presentar una demanda contra el Govern com a responsable del perjudici que els havia suposat no poder cobrar les sancions i deutes que van prescriure mentre es trobaven a la Batllia.  

Concurs per a la gestió del cens caní per ADN

El Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) publica avui el concurs públic per adjudicar la gestió del cens caní per ADN. Mortés va posar en relleu la importància de tenir al dia aquest cens ja que en cas contrari aquesta iniciativa, que ha de permetre localitzar els amos dels gossos que no recullin els excrements analitzant les tifes, no donarà uns resultats òptims. El darrer pas que quedarà abans de posar en marxa el projecte serà la modificació del reglament de tinença d’animals. “Estem veient la llum al final del túnel”, va ironitzar Mortés. Els cònsols van recordar que serà obligatori que tots els gossos estiguin censats, i per tant caldrà que els animals es facin la prova d’ADN. Així ho recollirà la modificació del reglament que ha d’aprovar en breu el Govern.

consols
treballen
llei de finances comunals
2020
estigui

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte